Strategii pentru redresarea culturii post-COVID-19
Uniunea Europeană își propune să susțină domeniul culturii, extrem de afectat de pandemie.
Monica Chiorpec, 25.06.2020, 15:26
Pe durata pandemiei cu noul tip de coronavirus, dacă nu ar fi existat un acces facil la cărți, filme, spectacole înregistrate și alte tipuri de activități creative, starea de spirit a europenilor ar fi fost mult mai afectată, arată sondajele recente. De aceea, un pas foarte important pentru ieșirea din această criză ar fi promovarea și finanțarea tuturor politicilor menite să sprijine domeniul cultural.
Cei mai mulți dintre europenii care activează în zona cultural-creativă nu și-au putut desfășura activitatea obișnuită, iar mulți dintre ei au intrat în șomaj sau chiar și-au pierdut locurile de muncă. Așadar, viitorul culturii europene în post-pandemie este pus sub semnul întrebării, iar Uniunea Europeană își propune să susțină în continuare acest domeniu extrem de afectat. Cu detalii, Eliza Vaș, expert în cadrul Institutului European din România:
”În ceea ce privește strategiile propuse de către Uniunea Europeană, ar fi de menționat faptul că, fiind o competență comună între Uniunea Europeană și statele membre, nu se iau decizii care să fie mai apoi implementate la nivelul statelor membre, ci Uniunea vine în sprijinul acestora. De aceea, ce s-a întâmplat până acum a fost ca Uniunea Europeană să vină cu un set de recomandări pentru statele membre și cu niște finanțări care să fie disponibile atât pentru a sprijini locurile de muncă ale celor care sunt activi în sectoarele cultural-creative, cât și pentru a continua cu diverse producții.”
Cele mai afectate paliere culturale au fost, la nivel european, cele care necesită interacțiunea directă dintre instituții și vizitatori sau dintre artiști și public. Este vorba, în primul rând, despre muzee și biblioteci, dar și despre teatre și producțiile cinematografice care nu au mai putut fi continuate. Executivul european a oferit însă o soluție inedită pentru toți operatorii culturali. Eliza Vaș:
”De asemenea, un alt lucru pe care l-a făcut Comisia Europeană a fost crearea platformei Creatives Unite, care a fost realizată special pentru a pune în contact artiști și alte persoane care își desfășoară activitatea în acest sector, astfel încât aceștia să facă schimb de informații și să discute posibile măsuri care au fost luate sau care vor fi luate în perioada următoare și să vadă care este situația în fiecare stat membru în parte.”
La fel de afectați au fost și freelancerii din domeniul cultural-creativ, iar Uniunea Europeană a propus ca, la nivel național, să fie sprijinite și continuate politicile menite să finanțeze zonele cele mai afectate din cultură. Comisia pentru cultură și educație din Parlamentul European propune două strategii-cheie pentru perioada imediat următoare, acestea fiind sprijinirea artiștilor europeni prin programul Europa Creativă, respectiv crearea ad-hoc a unui instrument financiar care să canalizeze fonduri către cultură, prin intermediul Fondului European de Investiții.