Strategia de securitate a Uniunii Europene
Strategia de securitate comună a Uniunii Europene dă rezultate. Vechea strategie a compartimentelor individuale a politicilor de securitate națională a fost treptat înlocuită cu abordarea strategiei ”acoperișului comun” al blocului european în cinci domenii-cheie.
Steliu Lambru, 24.05.2024, 10:33
Al șaptelea raport asupra implementării strategiei Uniunii Europene de securitate pentru perioada 2020-2025 a fost prezentat publicului. S-au făcut pași înainte în toate cele cinci domenii-cheie ale strategiei: protejarea Uniunii Europene și infrastructura digitală, lupta împotriva terorismului și a radicalizării, lupta împotriva crimei organizate, întărirea legii și a cooperării judiciare și cooperarea cu partenerii internaționali. De asemenea, noi inițiative care să țină pasul cu provocările prezentului au fost înglobate din mers în strategie.
Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a rezumat astfel filosofia documentului: ”Permiteți-mi să încep prin a vă trimite înapoi, la începutul acestei Comisii, în 2019. Atunci anunțam angajamentul nostru în a termina cu tradiționalele compartimente care formau politica de securitate în această casă a noastră europeană.
Promiteam să furnizăm o uniune de securitate sub un singur acoperiș sub care să terminăm cu compartimentele individuale și să canalizăm toate așteptările noastre și ale cetățenilor europeni, adică să avem același nivel de protecție împotriva amenințărilor fizice și digitale, online și offline, interne și externe. Astfel că această abordare a acoperișului unic a dus și, mai bine spus, încă duce, deoarece este un proces în desfășurare, către un nou ecosistem de securitate care acum este perceput ca un bun foarte important dat de actuala Comisie sau ca reper pentru viitor.
Această abordare societală nu a fost, firește, limitată la politicile tradiționale hegemonice în privința politicilor interne sau la remediile tradiționale ale politicilor de securitate. Noi am vrut ca ele să acopere toate zonele politicii, de la economie, comerț, mediu înconjurător, agricultură, finanțe, transport, infrastructură critică, educație, informații, comunicare, sănătate, politică digitală. Dimensiunea securității tuturor acestor politici verticale a fost reflectată clar în abordarea noastră a uniunii de securitate. Astfel, cinci ani mai târziu de la acel început, cred că pot sta rezonabil în fața voastră și să spun că abordarea a fost bună.”