Stimularea biotehnologiei și bioproducției în UE
Comisia a propus o serie de acțiuni specifice pentru stimularea biotehnologiei și a bioproducției în UE. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai promițătoare domenii tehnologice ale acestui secol.
Mihai Pelin, 10.04.2024, 09:30
Progresele în domeniul științelor vieții, susținute de digitalizare și de inteligența artificială (IA), precum și potențialul soluțiilor bazate pe biologie de a rezolva problemele societale, fac din biotehnologie și producție biotehnologică unele dintre cele mai promițătoare domenii tehnologice ale acestui secol. Ele pot ajuta UE să își modernizeze sectoarele agriculturii, silviculturii, energiei, alimentelor și hranei pentru animale și industria sa.
În plus, aceste tehnologii pot contribui la o Uniune mai competitivă și mai rezilientă, care oferă asistență medicală mai bună cetățenilor săi și reușește în tranziția verde și cea digitală. Sectorul biotehnologiei din UE se confruntă cu mai multe provocări: cercetarea și transferul de tehnologie către piață, complexitatea reglementării, accesul la finanțare, competențele, obstacolele din lanțul valoric, proprietatea intelectuală, acceptarea publică și securitatea economică.
Margrethe Vestager vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica de concurență a vorbit despre importanța biotehnologiei:
„Peste tot în Europa ne confruntăm cu aceleași probleme, care ne afectează deopotrivă pe toți. Schimbările climatice, resursele insuficiente, inegalitatea accesului la tratamente și îngrijire pentru pacienţii cu boli rare, la care nu există remediu. Biotehnologia ar oferi soluții pentru rezolvarea multora din aceste probleme.
Sper că e evident că biotehnologia are un potențial extraordinar de a transforma domeniul sănătăţii, de a contracara criza alimentară mondială, de a lupta cu schimbările climatice, de a crește locurile de muncă, de a aduce prosperitate cu ajutorul bioproducției. Desigur, ca în cazul oricărei alte tehnologii, există și riscuri asociate biotehnologiei.”
Până la sfârșitul anului 2024, Comisia va depune eforturi în vederea instituirii unui centru de biotehnologie al UE, un instrument operațional pentru ca întreprinderile din domeniu să navigheze prin intermediul cadrului de reglementare și să identifice sprijinul pentru extindere.
Comisia va lansa și un studiu pentru a identifica barierele și modalitățile de sprijinire a consolidării fondurilor de investiții, a burselor de valori și a infrastructurii post-tranzacționare pentru a permite dezvoltarea la scara necesară, pentru a consolida baza de cunoștințe, a crea fonduri mai mari de lichidități și pentru a contribui la reducerea costurilor de finanțare pentru întreprinderile cu creștere puternică.
Pe de altă parte, Comisia va continua să încurajeze elaborarea și actualizarea standardelor europene în domeniu pentru a facilita accesul pe piață și inovarea, dar și implementarea tehnologiilor legate de procesele biotehnologice și de bioproducție în toate regiunile UE.
Nu în ultimul rând, Comisia va analiza posibilitatea de a lansa parteneriate internaționale în domeniul biotehnologiei și al bioproducției cu parteneri cheie, cum ar fi SUA, India, Japonia și Coreea de Sud.
Totodată, Comisia va revizui și Strategia UE în domeniul bioeconomiei până la sfârșitul anului 2025. Revizuirea va ține seama de provocările societale, demografice și de mediu actuale, consolidând dimensiunea industrială a bioeconomiei și legăturile acesteia cu biotehnologia și bioproducția, pentru a contribui la consolidarea economiei UE.