Starea Uniunii Europene
În ultimul an, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o criză fără precedent.
Monica Chiorpec, 08.10.2020, 09:06
În ultimul an, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o criză fără precedent. Pandemia cu noul tip de coronavirus a generat eforturi de amploare din partea instituțiilor europene, care și-au propus să gestioneze cât mai eficient cu putință situația din statele membre. Comisia Von der Leyen a alocat fonduri pentru cetățenii europeni afectați, iar România nu a făcut excepție.
Ne oferă detalii Siegfried Mureșan, deputat din partea Partidului Popular European:
Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, este deja de un an în funcție, un an în care, pe lângă prioritățile pe care și le-a asumat la început de mandat, a trebuit să gestioneze criza generată de coronavirus. Trebuie recunoscut faptul că măsurile propuse de Comisia Europeană în acest an și adoptate de Parlamentul European au dus la salvarea de vieți omenești în Europa și la o mai bună tratare a persoanelor afectate de acest virus, fie că este vorba de achiziția și distribuția de la nivel european de echipamente de protecție, de medicamente, de ventilatoare, fie că este vorba de decizia de a sensibiliza concret regulile la accesarea de fonduri europene și a permite ca acestea să fie folosite exact acolo unde este nevoie. Dau doar un exemplu concret: Guvernul României a obținut de la Comisia Europeană permisiunea de a aloca 350 de milioane de euro fonduri europene pentru plata șomajului tehnic. Ca atare, fiecare cetățean român care a primit șomaj tehnic în această perioadă trebuie să știe că o parte din bani au venit gratuit de la Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri trebuie apreciate, însă acum privirea trebuie să se îndrepte înainte.
În bugetul multianual pentru următorii șapte ani, rămân prioritare fondurile de redresare post-COVID-19, însă Uniunea Europeană își propune și continuarea programelor de investiții în proiectele deja existente sau care urmează a fi demarate.
Siegfried Mureșan: Este clar că oamenii așteaptă în continuare mai multe de la Uniunea Europeană, oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele, iar principalul instrument pe care Uniunea Europeană îl are la îndemână este bugetul Uniunii Europene. Ne aflăm în etapele finale de adoptare a bugetului Uniunii Europene pentru următorii șapte ani în plenul Parlamentului European și de adoptare a pachetului de redresare economică propus de Comisia Europeană, de 750 de miliarde de euro, din care 33,5 miliarde de euro pentru România. Acest plan de redresare în bugetul tradițional al Uniunii Europene va aduce României 80 de miliarde de euro în următorii ani. Avem nevoie ca bugetul total să fie robust, să fie ambițios și să permită alocarea resurselor exact acolo unde este nevoie pentru a rezolva problemele oamenilor.
O Uniune care este deschisă, care este incluzivă, care ține seama de cei care se află în nevoie, o Uniune în care cu toții câștigăm, în care întreprinderile pot inova și se pot dezvolta, în care țările se ajută reciproc, a conchis Siegfried Mureșan în discursul său adresat Parlamentului European, cu privire la starea Uniunii Europene.