Sondaj la nivelul UE: În fața războiului din Ucraina, cetățenii sunt uniți în sprijinul UE
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat sprijinul public pentru UE, indică sondajul Eurobarometru de primăvară al PE, publicat recent.
Robina Cornaciu, 19.07.2022, 09:30
Aproape două treimi dintre europeni consideră că apartenența la UE este un lucru bun. Apartenența la UE este considerată un lucru bun de o majoritate absolută a cetățenilor din toate țările, cu excepția Greciei și a Slovaciei, unde mai mulți respondenți consideră că acest lucru este nici bun, nici rău.
În comparație cu ultimul sondaj Parlametar realizat de Parlamentul European la finalul anului 2021, rezultatele au crescut semnificativ în majoritatea țărilor, în special în Lituania (+20 puncte procentuale), Malta (+12 puncte procentuale) și Estonia (+9 puncte procentuale).
În prezent, 52% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, față de 12% care au o imagine negativă. Acest rezultat reprezintă o creștere cu 3 puncte procentuale a imaginii pozitive începând din noiembrie-decembrie 2021 și, în același timp, este egal cu cel mai bun rezultat măsurat de sondajele Parlamentului European începând din 2007. Rezultatele naționale pentru o imagine pozitivă a UE variază de la 76% în Irlanda la 32% în Grecia.
În România, 51% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE, cu 9% mai mult decât la finalul anului 2021.
Apreciind rezultatele sondajului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat:
La fel ca în perioada COVID 19, în pandemie, Uniunea Europeană a crescut în unitate și hotărâre în faţa războiului din Ucraina. Cetățenii noștri susțin și salută acest lucru și aprobarea lor față de UE crește în consecinţă. Astăzi, aproape două treimi dintre europeni văd calitatea de membru UE ca un lucru bun. Imaginea Europei arată o Uniune Europeană mai bună ca niciodată în ultimii 15 ani. Numai în ultimele șase luni, importanța și valoarea UE a crescut. Numărul celor care au răspuns așa la sondajul realizat a crescut semnificativ în majoritatea țărilor în special în Lituania, Malta și Estonia. Agresivitatea Rusiei față de Ucraina a subliniat dramatic că suntem mai puternici împreună. Ne-a amintit de valorile care stau la baza noastră: libertatea și democrația. În prezent, trebuie să sprijinim ucrainenii care luptă pentru apărarea acestor valori. De la începutul războiului, cetăţenii nostri ne-au împins să reacţionăm cu unitate, solidaritate şi determinare. În mare parte opinia noastră publică este cea care a determinat liderii să ia decizii fără precedent pentru a oferi sprijin militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. Noi trebuie să rămânem neclintiți în sprijinul nostru pentru Ucraina și să începem planificarea angajamentului nostru pe termen lung în regiune, inclusiv să luăm decizii privind statutul de candidat, dincolo de ajutorul de urgență imediat pentru Ucraina.