Soluții la problemele climatice: schimbarea modului de transport, gestionarea deșeurilor
La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul verde european, un pachet ambițios de măsuri prin care Uniunea Europeană să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.
Robina Cornaciu, 28.05.2024, 09:18
Uniunea Europeană este una dintre puterile economice care se implică activ în combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În 2020, emisiile de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu 31 % față de nivelurile din 1990, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani, depășind obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 20 % până în 2020, stabilit conform Protocolului de la Kyoto. În 2019, Comisia Europeană a prezentat Pactul verde european, iar în prezent propune un set de măsuri mult mai ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 55 % până în 2030 și decarbonizarea economiei UE până în 2050, conform Acordului de la Paris.
Schimbarea modului de transport și gestionarea adecvată a deșeurilor nu doar ajută la economisirea de bani, ci are implicații semnificative și pentru îmbunătățirea performanței de mediu și reducerea schimbărilor climatice. Fiecare din noi poate face ceva împotriva încălzirii globale, prin alegerile din viața de zi cu zi.
Ada Lungu-Președintele Organizaței Volens, un ONG care dezvoltă programe de protejarea a mediului oferă câteva soluții.
“La capitolul transport, mici schimbări pot face o mare diferență:mersul pe jos sau cu bicicleta sau cu transportul în comun, în general, orice este preferabil transportului cu autoturismul care funcționează pe benzină sau pe motorină.
În ceea ce privește deșeurile aici este foarte simplu. Avem două reguli mari. Prima este să încercăm să generăm cât mai puțin gunoi și cea de-a doua cel pe care nu îl putem evita, să îl colectăm separate și să ne asigurăm că ajunge la reciclare.
Principiile sunt așa: să evităm excesul și risipa, să folosim un timp cât mai îndelungat lucrurile și să reciclăm tot ce putem. Acel principiu consacrat al celor 3R pe care îl știm cu toții: Redu, Refolosește, Reciclează , este valabil și în zilele noastre chiar din ce în ce mai valabil și recomand tuturor să aplice aceste bune eco maniere pentru că suntem într-o situație care nu ne mai permite luxul de a ezita și nici de a lăsa responsabilitatea protejării mediului doar autorităților sau marilor companii. Este vorba despre efectul cumulativ întotdeauna.
De aceea contează gesturile mici, pentru că gesturile mici converg toate către cum înclină balanța acestei crize climatice către sustenabilitate sau dimpotrivă către deteriorare.“