Situația fermierilor în contextul pandemiei de COVID-19
Fermierii europeni sunt și ei afectați de situația generată de pandemia de coronavirus, iar în unele cazuri, cum este și cazul României, situația este și mai complicată din cauza secetei pedologice.
Corina Cristea, 18.05.2020, 09:22
Pe fondul pandemiei de coronavirus,
care și-a pus puternic amprenta asupra vieții tuturor, și sectorul agricol este
afectat, în primul rând din perspectiva scăderii vânzărilor. Închiderea
temporară a hotelurilor, restaurantelor, pizzeriilor, cafenelelor a bulversat
fluxurile de aprovizionare – cererea din partea acestora s-a diminuat dramatic,
iar efectele asupra fermierilor nu au întârziat să apară. Există, însă, mecanisme,
atât europene, cât și la nivel național, pentru sprijinirea fermierilor în
această perioadă – și vorbim despre sume importante, spune europarlamentarul
Daniel Buda, cu care am discutat despre situația fermierilor în aceste timpuri
complicate:
La nivelul Comisiei și la nivelul Parlamentului European
s-a dat drumul la ceea ce înseamnă posibilitatea de a oferi statele membre un
ajutor de 100 de mii de euro pe fermă, pentru procesatori poate să meargă acest
ajutor până la 800 de mii de euro pe unitate de procesare. Deci, practic, sunt
sume de bani care pot să fie alocate către fermierii din întreaga Uniune
Europeană.
De asemenea, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor la APIA,
fără, însă, să fie afectat, dimpotrivă, termenul de plată. Împreună cu colegul
meu Dan Motreanu și cu alți colegi europarlamentari am făcut demersuri în așa
fel încât fermierii să poată primi plata avansului mai repede, undeva chiar în
iulie. Deci, practic, de la nivelul Comisiei Europene și al Parlamentului
European ne-am preocupat de această chestiune, am pus la îndemâna fermierilor
aceste instrumente de a avea resurse financiare. Acum, să sperăm că ne ajută și
bunul Dumnezeu cu o vreme care să ne permită să facem agricultură performantă,
pentru că, până la urmă, suntem dependenți de condițiile meteo și tocmai de
aceea această activitate este atât de dificilă și de complexă, aș putea să spun.
Acolo unde seceta
pedologică se suprapune peste această pandemie, cum se întâmplă și în cazul
României, situația este și mai complicată. Este important, însă, ca lucrurile
să se miște, să funcționeze, trebuie asigurat necesarul de produse, oamenii trebuie
să mănânce, pentru că această pandemie va trece, iar fermierii, în special cei
mici, dar, la modul general, cu toții trebuie să învățăm ce e de învățat
dintr-o situație de criză, mai spune europarlamentarul Daniel Buda:
Este important să se asocieze
fermierii în așa fel încât să poată să creeze structuri capabile să depășească sisteme de
criză cum este această perioadă. Pentru că acești fermieri, de exemplu, n-au
putut să-și mai vândă laptele, fabrica unde se procesa laptele le-a spus foarte
clar nu mai am unde să mai vând pentru că s-au închis restaurantele, lucrez
deja pe stoc și nu mai pot să fac absolut nimic în direcția asta.
Și oamenii au
rămas cu laptele mai departe în fermă. Sigur că am găsit soluții până la urmă
la alți procesatori, care au preluat laptele respectiv, dar de aici trebuie să
înțelegem acest lucru – este important să creem structuri suficient de mari
care să ne permită să rezistăm pe piață. De asemenea, este o chestiune pe care
trebuie să o avem în vedere – partea de asigurare. Fermierii trebuie să știe că
pentru a putea să reziste pe piață e nevoie să se încheie asigurări pe culturi,
fie că discutăm de secetă, fie că discutăm de orice alceva, ei trebuie să fie
asigurați.