Sistemul de Informații privind Bolile Animalelor al UE
Sistemul de Informații privind Bolile Animalelor al Uniunii Europene permite coordonarea și monitorizarea focarelor de boli contagioase la animale și oferă țărilor din UE și serviciilor Comisiei Europene posibilitatea de a lua măsuri imediate pentru a preveni răspândirea bolilor la animale.
Clara Iancu, 17.10.2024, 09:15
La nivelul Uniunii Europene există Sistemul de Informații privind Bolile Animalelor, un instrument de gestionare a bolilor, care asigură notificarea imediată a mesajelor de alertă, precum și informații detaliate despre focarele celor mai relevante boli la animale în țările Uniunii Europene.
Aplicaţia oferă accesul imediat la informații despre focarele de boli contagioase la animale și asigură implementarea unui sistem de avertizare timpurie, care permite un răspuns prompt pentru controlul situației epidemiologice. Din păcate, crescătorii de animale din Uniunea Europeană se confruntă încă cu boli precum pesta porcină africană sau boala limbii albastre.
Cem Özdemir, ministrul federal al alimentației și agriculturii din Germania, a vorbit despre bolile cu care se confruntă crescătorii de animalele din Uniunea Europeană și a insistat asupra necesității ca noua Comisie Europeană să ia în considerare adoptarea de noi măsuri care să ducă la eradicarea acestora.
„Tema bolilor animalelor ne apasă în Republica Federală Germania. Observăm tot mai mult că nu este doar o problemă națională, fie că este vorba despre pesta porcină africană sau despre boala limbii albastre. Este o problemă europeană. În acest sens, și Comisia Europeană este solicitată să acționeze.
Purtăm discuții cu partenerii noștri italieni, deoarece și Italia este afectată de pesta porcină africană. Aici este vorba, în mod concret, de faptul că, pe lângă solidaritatea cu crescătorii noștri de animale, trebuie să ne asigurăm că, de exemplu, durata zonelor de restricție, în acele regiuni unde acest lucru este justificat, să fie scurtată în cazul unor focare limitate.
Acest lucru ne-ar ajuta enorm, pentru ca animalele să nu se îngrașe prea mult și să apară probleme în ceea ce privește valorificarea acestora.
În cazul limbii albastre, s-a dovedit pur și simplu că vaccinarea este cea mai eficientă măsură. Am decis rapid, încă din iunie, să inițiez o autorizare de urgență.”