Siguranța alimentelor și băuturilor în UE
Produsele alimentare pot provoca grave probleme de sănătate, de aceea este nevoie de un control riguros al produselor puse în vânzare pe piața europeană.
Lica Manolache, 19.04.2021, 10:21
Siguranța alimentară este o provocare continuă. Un studiu realizat de Centrul Comun de
Cercetare al Comisiei Europene arată că unele produse comercializate în UE sub
aceeaşi marcă, pot avea o compoziţie diferită, iar uneori şi un gust diferit.
10 din cele 20 de produse testate au gusturi diferite din cauza diferenţelor
mari în compoziţia alimentelor. În ceea ce privește calitatea alimentației, cetățenii
Uniunii consumă în medie circa 95 de litri de băuturi răcoritoare anual și peste
70 de kilograme de carne. Pe lângă băuturile alcoolice și băuturile
răcoritoare, carnea procesată reprezintă un mare pericol pentru sănătate. Conform
unui studiu al Hamilton Health Science, consumul săptămânal a 150 de grame de
carne procesată crește cu 51% riscul de deces. De asemenea, produsele din carne
procesată pot cauza cancer, susține Organizația Mondială a Sănătății.
Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, propune o soluție pentru a îmbunătăți siguranța
alimentelor și băuturilor consumate în spațiul comunitar:
Vorbim despre o altă abordare în ceea ce înseamnă protejarea vieții
fiecărui român. Eu vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toți
românii să beneficieze de alimente și băuturi, de import sau locale, care să nu
conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen. De aceea, am propus
Parlamentului și Comisiei Europene înființarea Rețelei europene de centre de
control al calității și conținutului alimentelor și băuturilor nealcoolice și
alcoolice care se desfac pe piață. Nu mai vreau să existe acel dublu standard
care a fost dovedit prin studiile făcute la nivelul Comisiei Europene. Astfel,
motivațiile acestui demers sunt cât se poate de clare. Alimentele și băuturile
contaminate nu au miros sau culoare aparte, iar pe termen lung, consumul unor
astfel de alimente este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice sau
renale, poate produce cancer, poate dăuna fertilității și poate afecta și
fătul. Iar 4 firme din 10 folosesc acel cuvânt magic, ecologic – ecologic între
ghilimele, în mod fals sau înșelător și nu o spun eu, ci o arată raportul
Comisiei Europene.
Cum ar funcționa, însă, rețeaua centrelor de control, propusă de
europarlamentarul român?
Practic, Rețeaua europeană de centre de control va analiza alimentele și
băuturile, dar și alte produse de import și locale pentru a depista toate
substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen. Și pentru a evita orice
suspiciune și pentru a asigura cele mai bune verificări, probele dintr-un stat
vor fi analizate și în centrele din alte două state membre, alese aleatoriu.
Astfel, va exista, în sfârșit, un standard unic european de calitate în
sănătate.