Securizarea economiei UE
Liderii UE au adoptat Declarația de la Budapesta, la începutul acestei luni, dovedind conştientizarea nevoii de creştere a competitivităţii UE, în contextul provocărilor geopolitice existente.
Ana-Maria Cononovici, 22.11.2024, 09:15
În prima săptămână a lunii noiembrie a avut loc Reuniunea informală a șefilor de stat şi de guvern, de la Budapesta. Discuţiile au arătat că într-un peisaj geopolitic care s-a modificat, UE este hotărâtă să obțină prosperitate economică, să stimuleze competitivitatea, să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume și să asigure suveranitatea, securitatea, reziliența și influența UE la nivel mondial.
Roberta Metsola, Președintele Parlamentului European, a declarat: “Un lucru pe care l-am auzit în mod constant ieri a fost că Europa trebuie să revină la o tendință rapidă, ascendentă.
Pentru noi, competitivitatea nu este doar un cuvânt la modă. Este unul care înseamnă că trebuie să ne concentrăm pe creșterea economică. Iar creșterea economică înseamnă mai multe locuri de muncă, o cifră de afaceri mai mare.
Ca să vă dau statistici, analiștii economici spun că dacă am fi fost în același ritm de creștere ca și Statele Unite ale Americii, de la începutul secolului, am avea 11 milioane de locuri de muncă în plus.
Acesta este modul în care putem continua să avem rețele eficiente de protecție socială. Așa putem continua să răspundem nevoilor familiilor noastre, fermierilor noștri, fabricilor noastre, industriei noastre.”
Liderii UE au adoptat Declarația de la Budapesta, care subliniază nevoia urgentă și hotărârea de a face ca UE să fie mai competitivă, prin intermediul unui nou pact pentru competitivitatea europeană.
Roberta Metsola, Președintele Parlamentului European, a adăugat: “Pentru noi, competitivitatea înseamnă să ne putem concentra cu adevărat pe dezlănțuirea adevăratului nostru potențial.
Şi, în cele din urmă, avem ceea ce este necesar, trebuie doar să ne concentrăm asupra acestui aspect. Asta ne-au cerut cetățenii în iunie și asta sunt sigură că putem livra.
Cred că, dacă există un lucru pe care îl învățăm, sau trebuie să continuăm să îl repetăm, este că atunci când Statele Unite aleg, noi nu doar să reacționăm, ci să acționăm.
Putem continua să ne concentrăm și să ajutăm mediul de afaceri, putem continua să ne concentrăm și să ajutăm oamenii care lucrează în inovare, cercetătorii noștri, companiile noastre. Și cred că dacă răspundem nevoilor lor, dacă nu ne întoarcem privirea, nu vom fi strânși între uniuni economice care ar putea încerca să ne excludă. Sunt convinsă de asta.”
Liderii UE vor depune în continuare eforturi pentru ca UE să fie mai suverană, mai productivă, mai competitivă și mai durabilă. Politica de coeziune a UE și eforturile pentru a asigura convergența și condiții de concurență echitabile în interiorul și în afara UE vor juca un rol în acest sens.