Securitatea Uniunii Europene
Securitatea europeană s-a aflat printre cele mai importante preocupări legate de viitorul blocului comunitar la conferința de securitate de la Munchen.
Steliu Lambru, 28.02.2024, 09:15
La ediția a 60-a a Conferinței anuale de Securitate de la Munchen, desfășurată între 16 și 18 februarie 2024, au participat și oficiali europeni de top în frunte cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Organizatorii evenimentului au scris un raport intitulat „Lose-Lose?” care nu exprimă o perspectivă optimistă asupra viitorului. Ca antiteză a formulei „win-win”, care afirmă că toată lumea câștigă, „lose-lose” este o expresie pesimistă care arată o tendință a lumii de a se refugia în protecționism și de a respinge cooperarea reciproc avantajoasă. Astfel, în acest trend, securitatea europeană reprezintă una dintre marile temeri ale viitorului.
Expertul Mihai Sebe explică situația în care se găsește blocul comunitar acum într-un an foarte dificil, cu multe alegeri pe mapamond.
„Uniunea Europeană, în momentul de față, este retincentă întrucât trebuie să aștepte și rezultatul alegerilor din SUA. Cu toate acestea, o serie de analize publicate recent arată că, la limită, Uniunea Europeană ar putea să acopere inclusiv o eventuală reducere a finanțării americane.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm faptul că a apărut deja, după doi ani de conflict, o stare de oboseală la nivelul multor state-membre, o stare de oboseală în rândul cetățenilor. Și va trebui găsite acele soluții care să permită, pe de-o parte, recuperarea de apărare de exemplu și, pe de altă parte, va trebui să găsim acele soluții mai degrabă de tip win-win, în care toată lumea câștigă.
În momentul de față, dacă intrăm pe această logică negativă a pierderii din partea tuturor nu vom altceva decât să accentuăm această stare de oboseală strategică și această tensiune. Sunt încă multe probleme de clarificat la nivel european, cum ar fi de exemplu situația coridoarelor pentru transportul grânelor, diverse proteste în statele-membre ale Uniunii cu privire la acest lucru și nu doar. Dar, în timp, și după ce se vor clarifica rezultatele alegerilor, cred că Uniunea Europeană va reuși să găsească acel răspuns care să aducă rezultatul dorit la masa negocierilor.
Să nu uităm niciodată că securitatea Uniunii Europene este direct legată și de rezultatul conflictului din Ucraina. Așadar, interesul există. dar va trebui, poate, să calibrăm din mers, anumite tipuri de reacții și răspunsuri.”