Securitatea alimentară în condițiile reducerii consumului de pesticide
În mai 2020, Comisia și-a prezentat Strategia De la fermă la consumator, care constituie una dintre acțiunile-cheie din cadrul Pactului verde european.
Robina Cornaciu, 13.06.2023, 12:59
Lanțul agroalimentar al UE asigură securitatea
alimentară pentru peste 400 de milioane de cetățeni și este un sector economic
major al UE.
Sectorul agroalimentar are însă
un impact semnificativ asupra mediului. Potrivit unui raport al Grupului
interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), sistemele alimentare
sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu
efect de seră din lume. UE urmărește obiectivul de a transforma
modul în care sunt produse și consumate alimentele în Europa, în
vederea:
-reducerii amprentei de mediu a
sistemelor alimentare
-consolidării rezilienței în fața
crizelor
-asigurării în continuare a unor
alimente sănătoase și la prețuri accesibile, inclusiv pentru generațiile
viitoare.
Utilizarea
excesivă sau necorespunzătoare a pesticidelor poate afecta negativ solul, apa
și biodiversitatea agricolă. De asemenea, poate avea efecte negative asupra
sănătății plantelor, a animalelor și a oamenilor. Ca parte a strategiei De la
fermă la consumator (unul dintre pilonii centrali ai Pactului
verde european), Comisia Europeană a stabilit obiective și mai ambițioase
pentru utilizarea durabilă a pesticidelor. Unul dintre ele este ca, până în
2030, utilizarea pesticidelor chimice și a pesticidelor mai periculoase și
riscurile asociate utilizării acestora să fie reduse în UE cu 50 %.
În
cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul
European, europarlamentarul Daniel Buda a sesizat faptul că o reducere a
consumului de pesticide în agricultură poate pune în pericol securitatea
alimentară.
Există o îngrijorare profundă legată de acest regulament care
este pregătit de Bruxelles și fermierii își pun mari întrebări legat de
posibilitatea să-și asigure mai departe durabilitatea fermelor, în condițiile
în care nu avem alternative viabile la ceea ce înseamnă reducerea consumului de
pesticide. În același timp, vreau să vă întreb cum crede Comisia Europeană că
va asigura și va garanta securitate alimentară în condițiile în care populația
lumii va crește de la 7,6 miliarde, cât este astăzi, la 9,8 miliarde în 2050.
Reducem pesticidele, pe de o parte, ceea ce înseamnă reducerea hranei, pe de
altă parte, nu mai putem importa produse agricole din zonele care provin din defrișări.
Și atunci vă întreb de unde vom putea garanta securitatea alimentară la nivel
european și la nivel mondial, pentru că-n atare condiții, în opinia mea, se
pune serios sub semnul întrebării această chestiune.