Rolul Parlamentului European în politicile sociale
De la primele etape ale integrării europene, Parlamentul European a solicitat de multe ori o politică mai activă în domeniul social și a sprijinit propunerile Comisiei în acest domeniu.
Clara Iancu, 07.11.2024, 09:29
Uniunea Europeană și-a dezvoltat dimensiunea socială pe tot parcursul procesului de integrare europeană și a elaborat o serie de instrumente în sectorul social. Acestea includ legi, fonduri și instrumente ale Uniunii Europene pentru o mai bună coordonare și monitorizare a politicilor naționale. Uniunea Europeană încurajează, de asemenea, statele membre să împărtășească între ele cele mai bune practici privind aspecte precum incluziunea socială, sărăcia și pensiile.
Care este rolul Parlamentului European în politicile sociale, aflăm de la Maria Grapini, eurodeputat.
„Parlamentul European este singurul parlament din lume care n-are drept de inițiativă legislativă. Dar, ce poate să facă Parlamentul European este exact ce a și făcut, de fapt. De exemplu, în 17 decembrie 2020 noi am avut o rezoluție a Parlamentului European referitoare la Europa socială puternică, pentru o tranziții juste.
Deci, Parlamentul European poate să voteze și să transmită Comisiei Europene rezoluția Parlamentului European. Rezoluția preluată de Comisie, la presiunea noastră, a Parlamentului, se poate transforma în act legislativ.
Adică, Comisia Europeană preia rezoluția, punctele din rezoluție, obiectivele din rezoluție și vine la Parlament înapoi cu o propunere legislativă pe care noi, Parlamentul, o putem amenda, adică putem să punem amendamente, putem să corectăm anumite lucruri care considerăm noi că nu sunt echitabile și votăm după aceea noi, Parlamentul European, acel act legislativ, fie directivă, fie regulament, și după ce s-a votat în Parlamentul European, se negociază instituțional cu Consiliul European, adică cu cei 27 de șefi de state și de guverne, cu țara care deține președinția, șase luni și cu Comisia și după ce se negociază instituțional, se publică, bineînțeles și devine un act legislativ, dacă e directivă.
E un termen de adoptare în legislațiile naționale, în context național, dacă e regulament, trebuie aplicat așa cum este.
Așadar, Parlamentul European are un rol extrem de mare, chiar dacă noi acum luptăm să schimbăm tratatul. E important rolul! Problema pe care eu o spun de când sunt acolo este că trebuie mai multă asumare, mai ales în comisiile Piață internă și protecția consumatorului, Comisia pentru muncă, unde putem să lucrăm mult mai mult și să cerem mult mai mult Comisiei Europene. Pentru că scopul, până la urmă, de înființare a Uniunii Europene este de a avea o piață comună și de a avea aceleași drepturi pentru lucrători, dar să nu fie așa mari disparități regionale, așa cum avem acum.”