Rezilienţa climatică în domeniul agricol european
Evenimentele climatice extreme produse în Europa în ultima perioadă au adus în prim plan problemele cu care se confruntă domeniul agricol din cauza gestionării nesustenabile a resurselor naturale.
Clara Iancu, 10.10.2024, 09:15
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid şi de aceea Europa este vulnerabilă la evenimente meteorologice extreme. Specialiştii consideră că frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteo extreme vor creşte, de la un an la altul. Evaluarea Europeană a Riscurilor Climatice a concluzionat că politicile Uniunii Europene legate de producția de alimente nu sunt încă pregătite în mod adecvat pentru riscurile climatice.
Președinta von der Leyen a anunțat, de curând, că Planul European de Adaptare Climatică va fi dezvoltat în următoarea perioadă, în strânsă cooperare cu statele membre. Europa trebuie să intensifice acțiunile de construcţie a rezilienței climatice, inclusiv în domeniul agricol.
Despre acest subiect a vorbit în Parlamentul European, Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.
„Trebuie să construim reziliență într-un mod proactiv acum și în viitor. Avem nevoie de o transformare sistemică bazată pe o abordare integrată pentru a reduce și controla impactul inundațiilor, dar și al secetelor. Continuarea activităților ca până acum nu este o opțiune. Uniunea Europeană are un cadru solid pentru a sprijini fermierii și comunitățile rurale să-și construiască reziliența pe termen lung, răspunzând totodată în imediata perioadă de după crize prin mecanisme pe termen scurt.
Politica Agricolă Comună este o parte centrală a acestui cadru. Statele membre pot sprijini investițiile preventive și intervențiile de gestionare a riscurilor, precum și eco-schemele și măsurile de agro-mediu care ajută la creșterea rezilienței producției fermierilor în fața șocurilor.
De exemplu, Politica Agricolă Comună încurajează utilizarea culturilor rezistente la secetă, practici de gestionare a peisajului care cresc reținerea apei, sistemelor eficiente de gestionare a apei și tehnicilor de conservare a solului. În cazuri adecvate, măsuri excepționale de piață finanțate prin Rezerva Agricolă pot fi de asemenea mobilizate.
Dincolo de Politica Agricolă Comună, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii și Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pot fi, de asemenea, mobilizate în cazul unor dezastre naturale majore. Comisia își întărește, de asemenea, capacitățile științifice și analitice pentru a prevedea și monitoriza mai bine secetele din Europa.”