Revizuirea politicii agricole comune
Comisia Europeană a propus în luna mai a acestui an, revizuirea anumitor dispoziții ale politicii agricole comune (PAC), cu scopul de a realiza simplificări, menținând în același timp o politică puternică, durabilă și competitivă pentru agricultura și alimentele UE.
Robina Cornaciu, 24.09.2024, 09:00
Îndeplinindu-și angajamentul de a ușura sarcina administrativă pentru fermierii din UE, Comisia Europeană a propus în luna mai a acestui an, revizuirea anumitor dispoziții ale politicii agricole comune (PAC), cu scopul de a realiza simplificări, menținând în același timp o politică puternică, durabilă și competitivă pentru agricultura și alimentele UE.
Aceste propuneri, legate de condiționalitate și de planurile strategice PAC, vizează reducerea sarcinii legate de controale pentru fermierii din UE și le oferă o mai mare flexibilitate în ceea ce privește respectarea anumitor condiționalități de mediu. Administrațiile naționale vor beneficia, de asemenea, de o mai mare flexibilitate în ceea ce privește aplicarea anumitor standarde.
Propunerea legislativă reprezintă un răspuns direct la sutele de cereri primite din partea organizațiilor reprezentative ale fermierilor și a statelor membre și completează acțiunile pe termen scurt ale Comisiei aflate deja în desfășurare pentru a contribui la reducerea sarcinii administrative pentru fermieri.
Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European, europralamentarul Dan Nica a cerut Comisiei Europene și Consiliului European adoptarea urgentă a unui plan “ReAgricultureEU” cu finanțare și măsuri concrete pentru sprijinirea agriculturii românești și europene.
“Atunci când agricultorii din Uniunea Europeană, de la Bruxelles, de la Paris, Strasbourg, până la București sunt în stradă, ceva este greșit, profund greșit. Și atunci, pentru a evita o situație în care foarte probabil zeci de mii de fermieri ar da faliment, vom avea o agricultură care să fie complet afectată în Uniunea Europeană, este nevoie de un plan de măsuri concret, măsuri de sprijin financiar.
Acești oameni, pentru a putea supraviețui, au nevoie de un sprijin financiar de la nivelul Comisiei Europeane ca să poată să traverseze această perioadă dificilă. Au nevoie de exceptări de la plata taxelor, care știți că nu pot fi luate decât la nivel european, pentru ca în această perioadă dificilă, cu mari distorsiuni de piață, aceștia să poată să supraviețuiască. Avem nevoie de un nou plan re-agriculture.eu, care să fie un fel de re-power.eu cu bani și măsuri pentru agricultura în Uniunea Europeană.”