Revizuirea Bugetului Multianual al UE
Bugetul pe termen lung al UE, cunoscut și sub numele de Cadrul Financiar Multianual (CFM), este planul financiar pe șapte ani care determină câți bani poate investi UE în diferite domenii prioritare, cum ar fi sprijinirea fermierilor, regiunilor, întreprinderilor, studenților sau cercetătorilor.
Corina Sabău, 01.04.2024, 08:28
Parlamentul European a aprobat revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual” (CFM). El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde EUR, și platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care urmărește să crească independența strategică a Uniunii și să stimuleze inovarea.
Actualizarea Cadrul Financiar Multianual CFM va permite bugetului Uniunii să se adapteze mai eficient la nevoile în continuă schimbare și la circumstanțele neprevăzute. Mai precis, ea întărește capacitatea bugetului Uniunii de a răspunde la nevoile generate de migrație și de provocările externe, ajută Uniunea să fie mai bine pregătită în caz de criză și îmbunătățește flexibilitatea bugetară. Revizuirea respectă cererile eurodeputaților și introduce un mecanism pentru a face față creșterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor.
„Revizuirea Bugetului multianual al UE va face Europa mai sigură, ne va permite să ne protejăm mai bine granițele, să oferim sprijin oamenilor la nevoie și să gestionăm migrația”, a declarat Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE pentru 2024, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European (PPE):
„Acordul privind revizuirea Bugetului Multianual al UE este unul pozitiv, dar trebuie să lucrăm și pentru corectarea greșelilor făcute de Consiliu în trecut, când am decis următoarea revizuire a Bugetului Multianual. Plata dobânzilor generate de instrumentul NextGenerationEU nu trebuie să devină o povară asupra Bugetului UE.
Trebuie să ne asigurăm că bugetul rămâne puternic, capabil să ofere sprijin în viitor. Bugetul UE nu trebuie să se transforme într-un buget destinat plătirii datoriilor și de asemenea trebuie să ne asigurăm că pe viitor avem fonduri suficiente în Buget pentru finanțarea priorităților tradiționale și noilor priorități ale UE, dar și suficiente rezerve pentru situații neașteptate, care apar mereu. Avem nevoie de un buget care să fie puternic. Niciun fond adițional nu poate înlocui un buget al UE care este puternic, cuprinzător și predictibil.”
Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”.