Reformarea cadrului de gestionare a crizelor bancare şi de asigurare a depozitelor
Comisia Europeană a adoptat o propunere menită să ajusteze și să consolideze în continuare cadrul existent al UE de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor, cu accent pe băncile mijlocii și mai mici.
Mihai Pelin, 03.05.2023, 09:18
Comisia Europeană a adoptat o propunere menită să ajusteze și să consolideze în continuare cadrul existent al UE de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor. Sectorul bancar, care beneficiază de un cadru solid, a devenit mult mai rezilient în ultimii ani. Instituțiile financiare sunt bine capitalizate, cu un grad ridicat de lichiditate și supravegheate îndeaproape. Experiența a demonstrat, totuși, că multe bănci mijlocii și mai mici în curs de a intra în dificultate au fost gestionate cu ajutorul unor soluții din afara cadrului de rezoluție. Soluțiile au implicat uneori utilizarea banilor contribuabililor în locul resurselor interne necesare ale băncii sau a unor plase de siguranță private finanțate de sectorul bancar (scheme de garantare a depozitelor și fonduri de rezoluție).
Sistemul bancar al UE este puternic, iar crizele pot fi gestioante eficient, a subliniat vicepreședintele executiv al CE, Valdis Dombrovskis:
Astăzi, UE a oferit reguli pentru gestionarea falimentelor bancare și pentru îmbunătățirea protecției deponenților. Deci, per total, uniunea bancară a fost un succes. Sectorul bancar al UE este puternic și într-o formă bună. El și-a dezvoltat în mod substanțial rezistența. Sistemul UE funcționează bine cu reguli stricte care permit autorităților naționale să gestioneze criza bancară într-un mod eficient, dar o putem face mai bine. De fapt, statele membre au cerut Comisiei să ia măsuri în acest domeniu în urmă cu aproape un an, și exact asta facem astăzi.
Propunerea facilitează utilizarea sistemelor de garantare a depozitelor în situații de criză pentru a-i proteja pe deponenți (persoane fizice, întreprinderi, entități publice etc.) împotriva pierderilor, atunci când acest lucru este necesar. Bazându-se pe plase de siguranță finanțate de sectorul bancar, propunerea protejează mai bine contribuabilii, care nu trebuie să intervină pentru a menține stabilitatea financiară. Totodată, normele propuse vor permite autorităților să exploateze pe deplin numeroasele avantaje ale rezoluției, în calitatea sa de componentă-cheie a setului de instrumente de gestionare a crizelor.
Pe de altă parte, nivelul de garantare de 100 000 EUR pentru fiecare deponent și bancă, rămâne valabil pentru toți deponenții eligibili din UE. Cu toate acestea, propunerea armonizează într-o măsură mai mare standardele de protecție a deponenților în întreaga UE.
Noul cadru extinde protecția la entitățile publice (spitale, școli, municipalități), precum și la banii clienților depuși în anumite tipuri de fonduri aferente acestora de către societăți de investiții, instituții de plată, sau instituții emitente de monedă electronică. Propunerea include și măsuri suplimentare de armonizare a protecției soldurilor temporar ridicate ale conturilor bancare, care depășesc 100 000 EUR, legate de evenimente de viață specifice, cum ar fi moștenirile sau indemnizațiile din asigurări.