Răspunsuri rapide și structurale la situația din sectorul agricol
În cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit din luna mai, miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană au discutat despre situaţia actuală a sectorului agricol şi a pieţei interne, bunăstarea animalelor şi gestionarea crizelor din domeniul agricol.
Clara Iancu, 13.06.2024, 09:47
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană s-au întânit pe 27 mai la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, pentru a discuta despre situația actuală din sectorul agricol, situația pieței și alte aspecte precum bunăstarea animalelor. Un punct important pe ordinea de zi a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit a fost cel legat de viitorul gestionării crizelor din domeniul agricol, în special în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Charlie McConalogue, Ministrul Agriculturii, Alimentației și Marinei din Irlanda, a insistat în cadrul întâlnirii pe necesitatea îmbunătăţirii măsurilor de gestionare a crizelor în sectorul agricol.
“Este o altă întâlnire importantă și un pas înainte pentru diversele acțiuni pe care Comisia și Consiliul European pentru Agricultură le-au luat în general pentru a sprijini fermierii din întreaga Europă. Trebuie să acordăm o importanţă deosebită modului în care putem sprijini fermierii în perioade de mare dificultate și în perioade de criză.
Eu am atras atenţia asupra situației dificile pe care am avut-o în Irlanda în ultimele luni, toamna trecută și, de fapt, și în această primăvară, în ceea ce privește culturile arabile și horticole, din cauza vremii nefavorabile. Aceasta este o problemă cu care se confruntă și alte părți ale Europei și de aceea pe acest subiect voi continua să discut cu Comisia Europeană.
Dar cred că principalul subiect de discuție este cum ne asigurăm că sistemele de la nivel european pot fi responsive în perioade de mare dificultate și în perioade de criză. Și să ne asigurăm că, pe măsură ce înaintăm, Comisia Europeană și instituțiile noastre și, de fapt, mecanismele noastre de sprijin sunt suficient de responsive și flexibile pentru a putea face față problemelor, pe măsură ce ele apar.”
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană au subliniat importanța flexibilizării și eficientizării sprijinului acordat fermierilor, permițând statelor membre să susțină măsuri adecvate de prevenire, ținând cont de particularitățile și caracteristicile geografice ale acestora, fără a crește povara administrativă pentru fermieri.