Raport privind calitatea apelor de scăldat în UE
Conform evaluării din acest an a calității apelor pentru scăldat, publicate la începutul lunii iunie, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată.
Daniel Onea, 26.06.2020, 12:35
Conform evaluării din acest an a calității apelor pentru scăldat, publicate la începutul lunii iunie, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată. Aproape 85% dintre zonele de scăldat din Europa monitorizate în 2019 au îndeplinit condițiile pentru a li se atribui cel mai înalt și mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene: excelent”.
Rezultatele publicate de Agenția Europeană de Mediu și de Comisia Europeană oferă un bun indicator privind locurile cu cea mai bună calitate a apei pentru scăldat. Vivian Loonela, purtător de cuvânt al Comisiei Europene:
Mesajul este că apele de scăldat din Uniunea Europeană sunt calitative. Este un mesaj pozitiv pentru toți oamenii care sperăm că se pregătesc acum de vacanță și vor să se bucure de plajă, bineînțeles ținând cont de toate măsurile de prevenție a răspândirii virusului Covid-19. Rezultatele generale sunt pozitive și majoritatea apelor sunt considerate înalt calitative. Totuși, în conformitate cu directiva europeană din domeniu, înotul trebuie interzis clar în locurile în care apele nu sunt conform standardelor timp de cinci ani consecutivi. În raportul din acest an, au fost 55 de astfel de locuri în Uniunea Europeană. Acestea însumează un procent din totalul apelor analizate anul trecut din Uniunea Europeană și, de regulă, sunt afectat de poluare pe termen scurt. Problema este cu locurile în care originea poluării e greu de identificat după stabilirea unui studiu special. Însă mai există și locuri în calitatea apelor e greu de controlat. Aici ne referim la partea centrală a continentului, unde avem lacuri și iazuri relativ mici sau râuri cu debit relativ mic, mai susceptibile poluării pe termen scurt decât zonele de coastă.”
Calitatea apelor pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit substanțial în ultimii 40 de ani, de când a fost adoptată Directiva UE privind apa pentru scăldat. Prin monitorizarea și gestionarea eficace, s-a redus drastic volumul deșeurilor municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apă. Prin urmare, din ce în ce mai multe zone nu numai că îndeplinesc standardele minime, ci ating nivelul cel mai ridicat de calitate. În afara raportului din acest an, Agenția Europeană de Mediu a publicat și o hartă interactivă actualizată, care indică nivelul de calitate corespunzător fiecărei zone de scăldat. Vivian Loonela, purtător de cuvânt al Comisiei Europene:
Înainte de începerea sezonului de vacanțe, statele membre trebuie să stabilească anumite calendare de monitorizare pentru fiecare dintre ape. Conform directivelor, le cerem statele membre să monitorizeze prezența unor bacterii și, în plus, trebuie să informeze publicul cu privire la calitatea apelor și la administrarea plajelor. Așadar, impunem o analiză pentru a identifica dacă sunt prezente două bacterii nocive și informarea publicului. De asemenea, orice suspendare a monitorizării trebuie raportată la Comisia Europeană.”
Toate statele membre ale UE, dar și Albania și Elveția, își monitorizează zonele de scăldat în conformitate cu dispozițiile Directivei UE privind apa pentru scăldat.