Protecția drepturilor omului la nivel european
În urma raportului privind drepturile fundamentale în UE, deputații europeni atrag atenția asupra amenințărilor la adresa principalelor libertăți, ca egalitatea și demnitatea.
Corina Sabău, 13.05.2024, 10:00
Recent, deputații europeni au analizat situația drepturilor fundamentale ale cetățenilor din UE în anii 2022 și 2023 și au identificat o serie de preocupări în statele membre. Raportul analizat în PE a constatat că există state în care libertăți fundamentale ca egalitatea în drepturi și demnitatea sunt amenințate.
Deputații au adus în discuție faptul că în continuare au fost uciși jurnaliști care au luptat pentru adevăr și au salutat noua legislație care va proteja mass-media din Uniune de ingerințele politice sau economice. De asemenea, aceștia și-au reiterat îngrijorarea cu privire la utilizarea programelor spion, subliniind necesitatea de a reglementa strict industria și invitând țările UE, în special Grecia, Ungaria, Polonia, Spania și Cipru, să urmeze recomandările Parlamentului în acest sens.
Textul reamintește că violența de gen este foarte răspândită în toate țările UE și condamnă cu fermitate nerespectarea drepturilor femeilor și persoanelor LGBTIQ+ din anumite state, de asemenea refuzul accesului la avort sigur și legal în Polonia. În acest context, Forumul Drepturilor Fundamentale 2024, organizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), s-a concentrat pe amenințările la adresa democrației și spațiului civic, dar și pe schimbările climatice și provocările aduse de progresul tehnologic. Anul acesta, Forumul Drepturilor Fundamentale a reunit politicieni, apărători ai drepturilor omului, lideri din business, artiști și alte personalități influente, cu scopul de a promova drepturile omului pentru un viitor mai bun în Europa.
Nicole Romain, purtător de cuvânt al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE:
” Forumul Drepturilor Fundamentale, care este organizat periodic de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE cu parteneri ca Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene și primăria orașului Viena poate fi considerat o platformă pentru dialog, un spațiu deschis comunicării, unde oamenii se pot întâlni și dezbate subiectele la zi. Așa cum este enunțată chiar în sloganul agenției, misiunea acestui forum este de a ne Conecta, Reflecta și Acționa.
Aducem în cadrul forumului voci diverse, profesioniști din mediul de afaceri, tehnologie, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai societății civile din diferite domenii, sport, arte, cu intenția de a-i reuni pe aceștia în cadrul diverselor discuții, pe scena Forumului. Aceasta este zona teoretică din cadrul forumului, urmată de celelalte secțiuni și activități, având la final scopul de a realiza conexiuni între cei care au participat la discuții.
O componentă importantă din cadrul forumului este Laboratorul pentru Drepturile Omului, pe scurt, o secțiune în care explicăm felul în care se aplică și trebuie aplicate aceste drepturi. Din acest motiv Forumul este atât de special, atât de diferit de o conferință normală. Pentru că în cadrul forumului includem toate aceste secțiuni și această parte practică.
În plus, când vorbim despre vocile diferite care se aud în cadrul Forumului Drepturilor Fundamentale, vorbim și despre parteneriate care să unească aceste voci. Știm cu toții că împreună suntem mai puternici, iar acest lucru se reflectă prin aceste parteneriate diferite care se concretizează datorită Forumului pe care îl organizăm.”