Programul Preşedinţiei Ungariei în domeniul agricol
Programul Președinției Ungariei în domeniul agricol se concentrează pe sprijinirea fermierilor și a dezvoltării rurale. Printre prioritățile principale se numără asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea sustenabilității producției agricole și promovarea reînnoirii generaționale în sectorul agricol.
Clara Iancu, 12.09.2024, 09:00
Programul Preşedinţiei Ungariei în domeniul agricol a fost prezentat şi analizat în cadrul ultimului Consiliu Agricultură şi Pescuit, care a avut loc în luna iulie. Priorităţile Preşedinţiei Ungariei în acest semestru sunt securitatea alimentară, sustenabilitatea producției agricole și reînnoirea generaţiilor în sectorul agricol.
Miniştrii agriculturii şi pescuitului din statele membre şi-au exprimat punctele de vedere referitoare la aceste aspecte.
Cu această ocazie, Sari Essayah, ministrul agriculturii și silviculturii din Finlanda a salutat poziţia Preşedinţiei Ungariei în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală şi a vorbit despre comerţul cu produse agricole şi viabilitatea zonelor rurale, două subiecte importante pentru sectorul agricol al Finlandei.
“Sunt deosebit de încântată că există această abordare orientată către fermieri în politica agricolă comună, iar dezvoltarea rurală este una dintre prioritățile programului prezidențial.
De asemenea, se aduc în discuţie problemele legate de comerț. Pentru Finlanda, este foarte important să continuăm negocierile comerciale și acordurile, dar și să implementăm acele acorduri pe care le-am încheiat deja la nivel european. În acest context, aș dori, de asemenea, să subliniez importanța sprijinului pentru Ucraina în toate modurile posibile.
Este foarte important să continuăm să căutăm coridoare de solidaritate și diferite mijloace prin care putem ajuta Ucraina să-și exporte cerealele și să-i susținem economia. Se discută, de asemenea, despre viabilitatea zonelor rurale.
În Finlanda, majoritatea teritoriului este format din zone rurale, așa că acest subiect este o prioritate majoră pentru noi. Este important să înțelegem că zonele rurale sunt esențiale pentru toate statele membre. Ele nu sunt doar o sursă de materii prime, ci sunt importante pentru antreprenoriat, pentru o viață de calitate și pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale, asigurându-le accesul la servicii de bază.
Viabilitatea zonelor rurale înseamnă viabilitatea întregii Uniuni Europene. În acest context, ne preocupă cum putem asigura următoarea generație de fermieri. Este crucial ca agricultura să atragă tineri fermieri, iar problema profitabilității este esențială. Trebuie să găsim soluții pentru a îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare și să ne asigurăm că aceștia își pot câștiga traiul din agricultură. În acest sens, avem nevoie și de soluții comune la nivel european.”