Programul Parlamentului European, adaptat restricțiilor impuse de pandemie
Cu un program reconfigurat faţă de cel prezentat la începutul acestui, Parlamentul European continuă să-şi desfăşoarea activitatea, în sesiuni plenare şi cu reuniuni de grupuri politice şi ale comisiilor.
Ștefan Baciu, 28.04.2020, 11:18
Răspândirea coronavirusului în statele membre ale Uniunii Europene nuputea să nu se răsfrângă asupra programului instituţiilor europene. Închiderea graniţelor şi anularea zborurilor regulate au determinat o reconfigurare a programului şi calendarului instituţiilor europene.
Agenda Parlamentului European este dominatăde iniţiative pentru stoparea răspândirii pandemiei, pentru limitarea pagubelor produse economiilor sau pentru sprijinirea celor mai afectate domenii de activitate.
Preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie, ITRE, a Parlamentului european, Cristian Buşoi, din grupul Popularilor Europeni, ne-a spus cumfuncţionează acum legislativul european:
Parlamentul European îşi desfăşoară activitatea, sigur, îngreunată din cauza crizei coronavirus, din cauza imposibilităţii de a merge la Bruxelles, dar îşi continuă activitatea cu ajutorul tehnologiei moderne. Avem şedinţe de comisii, şedinţe de grup politic, şedinţe de grupuri de lucru, nenumărate conferinţe, prin diverse platforme video, de la distanţă, în care reuşim să comunicăm cu colegii, să luăm decizii, să facem în aşa fel încât activitatea parlamentului să continue. Sigur că ea s-a restrâns la chestiunile cele mai importante. S-au luat câteva decizii tehnice în ceea ce priveşte dosarele aflate în lucru.
De asemenea, s-au făcut nişte recomandări în ceea ce priveşte depunerea de amendamente sesiunile de vot în comisii, sunt sesiuni de plen şi sesiuni de vot şi prin votul de la distanţă lucrurile continuă, parlamentul continuă să funcţioneze, să ia decizii şi să comunice cu cetăţenii.
Continuă şi activitatea Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie, dar într-un mod diferit faţă de cel obişnuit. Europarlamentarul Cristian Buşoi, cu o declaraţie făcută înaintea unei reuniuni în plen a Comisiei ITRE, pe care o prezidează:
A fost reconfigurat în sensul în care numărul de şedinţe s-a redus într-o oarecare măsură, pentru că, din păcate, sunt doar 4 săli în Parlamentul European care au tehnologia necesară pentru şedinţe la distanţă. Am avut două videoconferinţe cu coordonatorii grupurilor politice din Comisia ITRE şi cu cei doi comisari importanţi şi relevanţi pentru activitatea comisiei noastre, comisarul pentru cercetare Maria Gabriel şi comisarul pentru piaţă internă şi industrie Thierry Breton.
Apoi am avut o şedinţă de lucru cu toţi membrii Comisiei ITRE, în care am discutat despre măsurile privind coronavirus, despre situaţia din fiecare ţară şi despre activitatea noastră în comisie. Vineri, vom avea o şedinţă de comisie în care vom avea un dialog cu cei doi comisari, de data aceasta cu toţi membrii comisiei, nu doar cu coordonatorii grupurilor politice. Va fi o experienţă interesantă pentru că va trebui să conduc de la distanţă, din Bucureşti, cu colegii de la secretariat în sala de şedinţe a Parlamentului European, cu peste 100 de colegi membri plini şi membri supleanţi din diversele ţări şi diversele lor birouri sau de acasă şi cu cei doi comisari, unul la Bruxelles, celălalt la Paris.
În această săptămână, Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie are programată o nouă reuniune în plen ,în sistem de videoconferinţă, în cursul căreia membrii acesteia au programate discuţii ale unor dosare importante, referitoare la Acordul verde european, inteligenţă artificială şi strategia de digitalizare a Uniunii Europene.