Prognoza economică din toamna 2024: o revenire treptată într-un mediu nefavorabil
Comisia Europeană a publicat previziunile economice din toamna anului 2024. După o perioadă prelungită de stagnare, economia UE revine la o creștere modestă, în timp ce procesul de dezinflație continuă.
Mihai Pelin, 11.12.2024, 09:30
Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene estimează o creștere a PIB-ului în 2024 de 0,9 % în UE și de 0,8 % în zona euro. Se estimează că activitatea economică se va accelera la 1,5 % în UE și la 1,3 % în zona euro în 2025 și la 1,8 % în UE și la 1,6 % în zona euro în 2026.
Totodată, se estimează că inflația totală în zona euro se va înjumătăți în 2024, de la 5,4 % în 2023 la 2,4 %, înainte de a scădea treptat la 2,1 % în 2025 și la 1,9 % în 2026. Pe de altă parte, la nivelul UE, procesul de dezinflație va fi și mai accentuat în 2024, inflația totală scăzând la 2,6 %, de la 6,4 % în 2023. Ea va continua să scadă la 2,4 % în 2025 și la 2,0 % în 2026. Creșterea economică se va accelera pe măsură ce consumul se va intensifica și investițiile își vor relua creșterea.
Italianul Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie a oferit mai multe amănunte despre prognoza economică:
“Acest pachet vine pe un fond de creștere modesta pentru economia europeană. Potrivit previziunilor noastre, această creștere va intra pe linie ascendentă graţie intensificării cererii interne, pe măsură ce inflația se calmează și piața muncii rămâne foarte puternică. Dar tensiunile geopolitice și incertitudinea se întrevăd la orizont, iar economiile noastre se confruntă cu provocări economice și sociale complexe.
În aceste condiţii, continuarea absorbției fondurilor aferente Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) și a altor fonduri europene va înlesni și preveni efectele consolidării fiscale necesare după ani de politici monetare expansioniste generate de nevoia de a răspunde pandemiei și invaziei Ucrainei de către Rusia.”
După reluarea creșterii economice în primul trimestru al anului 2024, economia UE a continuat să se extindă pe parcursul trimestrelor doi și trei într-un ritm constant, deși modest. Creșterea ocupării forței de muncă și redresarea salariilor reale au continuat să sprijine veniturile disponibile, dar consumul gospodăriilor a fost limitat.
Un cost al vieții încă mare și incertitudinea sporită în urma expunerii repetate la șocuri extreme, la care se adaugă stimulentele financiare pentru a economisi în contextul unor rate mari ale dobânzii, au determinat gospodăriile să economisească o parte tot mai mare din veniturile lor. În ansamblu, se estimează că cererea internă va stimula creșterea economică în viitor.
Totodata, se estimează că, în 2025 și 2026, exporturile și importurile vor crește, în linii mari în același ritm, ceea ce implică o contribuție neutră la creșterea comerțului net. Piața forței de muncă din UE s-a menținut bine în prima jumătate a anului 2024 și se estimează că va rămâne puternică. Incertitudinile și riscurile de evoluție negativă în perspectivă au crescut.
În octombrie, rata șomajului în UE a atins un nou nivel mic istoric de 5,9 %. Pentru anul 2024 în ansamblu, se estimează că ea se va situa la 6,1 % (6,5 % în zona euro) și va continua să scadă, ajungând la 5,9 % în 2025 și 2026 (6,3 % în zona euro). Întrucât multe state membre depun eforturi pentru a-și reduce rata datoriei, se estimează că deficitul public al UE va scădea în 2024 cu aproximativ 0,4 puncte procentuale, la 3,1 % din PIB și la 3,0 % în 2025.
Totodata, se estimează că în 2026 dinamica economică pozitivă va reduce deficitul și mai mult, până la 2,9 %. Nu trebuie uitat faptul că, războiul de agresiune prelungit al Rusiei împotriva Ucrainei și conflictul intensificat din Orientul Mijlociu alimentează riscurile geopolitice și riscurile care afectează securitatea energetică.
O nouă creștere a măsurilor protecționiste luate de partenerii comerciali ar putea perturba comerțul mondial, afectând economia extrem de deschisă a UE.