Premiul Societăţii Civile 2025
A 15-a ediţie a Premiului Societăţii Civile a avut anul acesta ca temă combaterea polarizării agresive a societăţii în Europa. Oliver Röpke, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), a susţinut că ceea ce sperie e agresivitatea, nu polarizarea per se, aceea putând fi o dovadă de democraţie.

Ana-Maria Cononovici, 28.03.2025, 09:30
Premiul Societăţii Civile de anul acesta şi-a propus să onoreze proiecte non-profit realizate de persoane fizice, organizații ale societății civile și companii, vizând tema combaterii polarizării agresive a societăţii în Europa. Proiectele slovace, franceze și belgiene au fost premiantele acestei celei de-a 15-a ediţii a Premiului Societății Civile. În timpul ceremoniei de decernare a premiului, desfăşurată în cadrul “Săptămânii Societăţii Civile”, Oliver Röpke, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), a declarat:
“Este un premiu cu o istorie de lungă durată, care recompensează angajamentul societății civile. Tema acestei ediții a 15-a este combaterea polarizării dăunătoare a societății europene. Și permiteți-mi să spun că eu consider că polarizarea în sine nu este ceva negativ. Avem opinii diferite, avem interese diferite în societățile noastre și cred că în această casă a societății civile organizate dăm un bun exemplu prin faptul că nu suntem întotdeauna de acord cu toate. Deci polarizarea nu este un lucru rău în sine. Dimpotrivă, face parte dintr-o democrație plină de viață.
Formularea unor opinii diferite și a dezacordului poate, de asemenea, să îmbogățească dezbaterea democratică, astfel încât să poată duce la un dialog constructiv și, așa cum am spus, vedem acest lucru în fiecare zi în comisia noastră: membrii noștri au puncte devedere diferite, dar sunt, de asemenea, deschiși să facă compromisuri. Și cred că acest lucru este important. Au un dialog respectuos și să încearcă să găsească compromisuri.
Comitetul nostru este profund îngrijorat de creșterea polarizării dăunătoare în cadrul UE și de impactul acesteia asupra democrației și coeziunii sociale. Nu este nimic nou. Lucrăm pentru a combate această polarizare dăunătoare deja de ani de zile. Din acest motiv, Comitetul nostru a decis să acorde Premiul Societății Civile organizațiilor care previn sau combat polarizarea dăunătoare a societății europene. Și în acest sens, un număr mare de aplicații, peste 50 de cereri, au venit din toată Europa.”
Câștigătoarea premiului întâi, Asociația Slovacă de Dezbateri a lansat Olimpiada de Gândire Critică (CTO), eveniment de mare succes, în 2021. Olimpiada a fost adoptată pe scară largă, cu aproape 9 000 de participanți înregistrați din peste 300 de școli anul trecut. Este o competiție pe trei grupe de vârstă, în trei runde, în care elevii abordează provocările media din lumea reală. Sarcinile reflectă conținutul pe care tinerii îl întâlnesc zilnic, cum ar fi evaluarea postărilor de pe Instagram, analiza videoclipurilor TikTok și verificarea conținutului generat de AI. Asociația Slovacă de Dezbateri a primit un premiu în valoare de 14.000 euro.
Premiul al doilea a fost obţinut de Reporters d’Espoirs din Franța pentru Prix Européen Jeunes Reporters d’Espoirs, o schemă de formare în limba franceză pentru jurnalismul bazat pe soluții, iar premiul al treilea a fost obţinut de FEC Diversité asbl din Belgia pentru proiectul lor ESCAPE GAME EXTREME DROITE, un joc captivant care contracarează ideologiile de extremă dreaptă. Premiile doi şi trei au primit 9.000 de euro.