Pregătirea Europei în domeniul civil și al apărării
Serviciile critice și lanțurile de aprovizionare din Uniunea Europeană au fost perturbate în ultimii ani de pandemii, sabotaje, amenințări hibride, atacuri cibernetice sau dezastre naturale.
Clara Iancu, 05.12.2024, 09:43
Uniunea Europeană dorește să îmbunătățească pregătirea în domeniul civil și al apărării. Pentru acest lucru trebuie reduse diferențele geografice dintre dezastrele naturale și crizele provocate de om.
De asemenea, trebuie îmbunătățită coordonarea între statele membre și Uniunea Europeană. Uniunea Europeană trebuie să modernizeze echipamentele și materialele necesare în perioadele de criză și să păstreze solidaritatea europeană.
De asemenea, Uniunea Europeană își propune să dezvolte stocurile strategice în paralel cu percepția riscurilor și să reunească oamenii, materialele și structurile de răspuns la criză.
Despre acest subiect și situația din România a vorbit în Parlamentul European, Vlad Vasile-Voiculescu, eurodeputat.
„Astăzi vă vorbesc nu doar ca politician, ci și ca cetățean al Bucureștiului, capitala cu cel mai ridicat risc seismic din Uniunea Europeană. În 1977, un cutremur devastator, de peste 7 grade pe scara Richter a luat peste 1500 de vieți și a rănit peste 11 mii de oameni. Este o certitudine că un astfel de cutremur se va repeta. Astăzi, la aproape 50 de ani de atunci, jumătate din școlile din România au fost construite înainte de 1977.
De asemenea, asta înseamnă aproape 10 mii de școli și probabil jumătate dintre spitalele României. Asta înseamnă că 2 milioane de copii și zeci de mii de pacienți sunt expuși unui risc seismic în țara mea. Dacă un cutremur ca cel din ’77 ar lovi din nou, consecințele ar fi catastrofale.
Niciun stat european nu poate face față singur unui astfel de dezastru. Și, de la intervenții rapide și îngrijiri medicale până la adăposturi și reconstrucție, avem nevoie urgentă de mecanisme consolidate de coordonare europeană.
Cer de la tribuna Parlamentului, atât Comisiei Europene, cât și autorităților naționale, să crească investițiile și să se pregătească.”
Prin politica sa de securitate și apărare, Uniunea Europeană urmărește să gestioneze amenințările emergente și să își protejeze mai bine cetățenii iar pentru a putea face față perioadelor de criză, europenii trebuie instruiți prin intermediul comunicării, educației și creșterii nivelului de conștientizare.