Plasarea bunăstării animalelor în centrul agendei viitoarei Comisii Europene
Verificarea Comisiei privind bunăstarea animalelor a concluzionat că legislația actuală este depășită și nu este în concordanță cu legislația la nivel naţional, așteptările cetățenilor și dovezile științifice.
Clara Iancu, 20.06.2024, 09:32
Eva Knez, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, Silviculturii și Alimentației din Slovenia a subliniat că este important ca bunăstarea animalelor să fie plasată în centrul agendei noii Comisii Europene. Această declaraţie a fost făcută la ultima întâlnire a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană care s-au reunit pe 27 mai, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit.
Eva Knez a atras atenţia asupra faptului că cetățenii europeni și-au exprimat în mod repetat și covârșitor sprijinul și așteptările pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor și pentru eliminarea treptată a utilizării cuștilor în agricultură.
“Deși apreciem tot ceea ce Comisia Europeană a realizat până acum pe această temă, credem cu tărie că bunăstarea animalelor ar trebui să fie, de asemenea, o prioritate şi pentru noua Comisie Europeană. Mulți cetățeni europeni au susținut deja inițiativa „Sfârșitul Epocii Cuștilor”, așa că noi considerăm că este important să avansăm cu astfel de inițiative.
De asemenea, cu sprijinul Franței, Portugaliei, Suediei și Bulgariei, Slovenia are alte două subiecte pentru care consideră că este nevoie de o abordare comună din partea tuturor statelor membre. Primul subiect este combaterea creșterii ilegale de câini și a fermelor de cățeluși. Credem că ar trebui să ne educăm cetățenii despre cum trăiesc câinii în aceste ferme de cățeluși și să-i învățăm pe proprietarii de animale de companie cum să verifice de unde provin câinii, deoarece acolo unde nu există cerere, nu există ofertă. Aceasta va ajuta la închiderea acestor ferme și a activităților ilegale de creștere a câinilor.
Al doilea subiect foarte important pentru noi este creșterea animalelor în cuști. Considerăm că este important să facem condițiile din aceste ferme cât mai umane pentru animale. Credem că trebuie să sprijinim industria în tranziția către alte metode de creștere a animalelor, deoarece avem nevoie de o industrie puternică și de piețe puternice de produse de origine animală în Europa, pentru că nu dorim să importăm din țări unde condițiile de bunăstare a animalelor sunt mult mai scăzute decât în Europa.
Aș dori să mulțumesc tuturor țărilor care și-au oferit deja sprijinul și sunt sigură că și alte țări vor urma acest exemplu, deoarece cetățenii europeni sunt foarte fermi în legătură cu aceste subiecte.”