Planul UE pentru o energie la prețuri accesibile
Planul de acțiune pentru energie accesibilă, propus de Comisia Europeană, se va concentra pe reducerea costurilor energetice pentru cetățeni, întreprinderi, industrie și comunități din întreaga Uniune.

Clara Iancu, 10.04.2025, 09:30
Comisia Europenă a prezentat în Parlamentul Europen, planul de acțiune pentru energie accesibilă. Acest plan este o strategie ambițioasă menită să reducă costurile energiei pentru gospodării și întreprinderi în Uniunea Europeană.
Planul Uniunii Europene pentru o energie la prețuri accesibile este axat pe măsuri imediate pentru reducerea costurilor energiei, investiții masive în rețele și interconectări, modernizarea sistemelor energetice prin digitalizare, investiții pentru energie accesibilă și cooperare transfrontalieră pentru a atenua vârfurile de preț la energie și pentru a asigura fluxurile de electricitate.
În cadrul discuțiilor din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Nica a prezentat situația din România și a solicitat Comisiei Europene să adopte măsuri imediate.
„Piața energiei electrice a Uniunii Europene este într-o situație extrem de îngrijorătoare.
În țara mea, România, luna trecută, prețul energiei electrice a ajuns la 160 de euro/megawatt‑oră, de mai mult de două ori decât în aceeași lună a anului trecut și mai mare decât în Franța, Germania, unde prețurile au fost mici, mult mai mici decât în România.
Această situație trebuie să fie rezolvată de urgență, pentru că ea a condus la o situație extrem de îngrijorătoare pentru economia, de exemplu, a României. 70 de mari companii sunt în pericol de delocalizare pentru că aceste costuri ale energiei electrice și ale gazelor naturale fac imposibilă desfășurarea unor activități economice. Peste 300 de mii de oameni pot să-și piardă locurile de muncă.
Una din cinci familii din România are probleme să își plătească în același timp, în aceeași lună, factura la energie, gaze naturale și să își cumpere mâncare sau haine. Acest lucru necesită o abordare imediată și o schimbare rapidă. Pe de o parte, trebuie să știm ce s-a întâmplat și ce se întâmplă cu cei care au recurs la practici înșelătoare, care au mințit și au încălcat legea și vrem o piață bursieră a energiei și a gazelor, să știm și noi, să avem transparență totală: cine sunt acționarii, de ce apar aceste profituri excepționale care au devenit o regulă în Uniunea Europeană.
Luați măsuri rapide și fără niciun fel de ezitare.”