Planul european de luptă împotriva cancerului
În cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare.
Ana-Maria Cononovici, 17.09.2021, 09:03
În 2020, 2,7
milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au fost diagnosticaţi cu cancer, iar
1,3 millioane şi-au pierdut viaţa. Cercetările arată că în lipsa unor acţiuni
decisive, numărul de cazuri ar urma să înregistreze o creştere cu 24% până în
2035, cancerul devenind principala cauză a morţii în UE.
Astfel, în
cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului au fost propuse o serie
de măsuri ce încep să se facă simţite. În cursul lunii august, Comisia
Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă
largă de produse alimentare. Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult
prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele
sănătoase mai accesibile. Măsurile au început să fie aplicate de la 30 august
în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea
ce privește cadmiul.
Daniel Ferrie,
purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ne-a explicat:
Daţi-mi voie să încep
prin a clarifica faptul că şi cadmiul şi plumbul sunt vinovate de contaminarea
mediului. Astfel nu pot fi potrivite consumului. Cu toate acestea, aplicând
metodele de prevenţie, nivele de cadmiu şi plumb ce apar în procesarea
produselor, pe tot lanţul de producţie, sunt mult peste nivelul admis,
în diferite alimente. Pentru aplicarea noilor reglementări ale Comisiei
Europene, lanţurile alimentare vor trebui să se asigure că alimentele pe care
le scot pe piaţă sunt produse în conformitate cu noile reglementări, iar
produsele ce depăşesc aceste niveluri permise nu se mai găsesc pe piaţă sau
sunt scoase de pe piaţă, astfel încât consumatorul să nu mai fie expus la
astfel de produse, pe întregul teritoriu al Uniunii Europene.
Normele UE
sunt deja la un nivel ridicat pe plan mondial, în privinţa asigurării alimentelor
mai sigure, mai sănătoase și mai durabile. Și cum ştim că alimentația nesănătoasă
sporește riscul de cancer, decizia de a stabili noi niveluri de cadmiu şi plumb
ce pot fi regăsite în produsele alimentare urmărește să pună consumatorii în
prim-plan. Cadmiul este un metal greu
toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților
agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor,
de exemplu, o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant
prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană
la plumb.
Nivelurile
maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl
conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase,
vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor
trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în
vigoare a noului regulament.
Această măsură
va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la
eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de
cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse
alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.
De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe
produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.
Aceste decizii
sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre
și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al
consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.