Planul de acțiune pentru agricultura ecologică
Agricultura ecologică va juca un rol esențial în transformarea sistemului alimentar al UE și asigurarea unei alimentații mai sănătoase și mai durabile.
Robina Cornaciu, 21.06.2022, 10:29
Planul de acțiune UE pentru dezvoltarea producției ecologice
a fost votat în Plenul Parlamentului European. Obiectivele principale urmăresc stimularea producției și
consumului de produse ecologice precum si creșterea suprafeței terenurilor
utilizate pentru agricultura ecologică în UE de la 9,1%, conform ultimelor
date, la 25 % până în 2030.
Daniel Buda, europarlamentar: Indiscutabil, sănătatea cetățenilor
este subsumată consumului de alimente ecologice. Apreciez în acest context
eforturile Comsiei Europene de a promova prin politicile sale un consum de
alimente sănătoase. În acelasi timp, trebuie să fim conștienți că producția în
system bio este mult mai dificil de realizat comparative cu producția în sistem
conventional. Astfel, fermierii trebuie să fie bine plătiți pentru aceste eforturi,
într-un mod care să contrinuie la bunăstarea lor și să le asigure un trai
decent. Statele membre trebuie în același timp să asigure mecanisme care au
capacitatea de a absorbi întreaga producție ecologică, atunci când piața liberă
nu reușește să facă acest lucru, în timp util, cunoscută fiind perisabiltatea
produselor bio.
Uniunea Europeană, trebuie să crească producția ecologică dar în
același timp, nu trebuie să uite că are misiunea de a diminua efectle
războiului și a pandemiei de Covid și să asigure securitatea alimentară, nu
doar la nivel European ci și la nivel mondial.
În concluzie, realitățile de
astăzi ne obligă să regândim planul de acțiune pe viitor. Războiul din Ucraina
va afecta siguranța alimentară. Să nu fim naivi și să conștientizăm acest lucru. Prețurile multor alimente au crescut deja considerabil. Nouă, decidenților politici, ne revine astăzi responsabilitatea de a face tot ceea ce este necesar ca cetățenii să aibă acces la alimente de calitate, la prețuri accesibile.
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția
ecologică, s-a propus consacrarea datei 23 septembrie ca Zi a produselor
ecologice la nivelul UE, și acordarea de premii în cadrul lanțului alimentar
ecologic.