Plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente
Provocările din ultima perioadă au determinat Comisia Europeană să lanseze un plan de urgență pentru ca europenii să nu sufere din cauza lipsei de alimente.
Lica Manolache, 24.11.2021, 09:00
Comisia Europeană a adoptat pe 12 noiembrie un plan de urgență pentru
aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză,
pentru a se asigura că cetățenii nu se confruntă cu penurii de alimente. Planul este o necesitate având în vedere impactul
tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra
producției de alimente, precum și riscurile legate de sănătatea publică, amenințările
cibernetice sau schimbările geopolitice care
amenință funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, a comunicat
Executivul European.
Eurodeputatul Daniel Buda explică decizia Comisiei de a
adopta acest plan de urgență:
Discutăm despre nevoie de a asigura stocuri de alimente pe diverse
paliere, astfel încât, în ipoteza în care apar situații similare crizei COVID,
să nu fim puși in situația în care să avem de a face cu o penurie de alimente,
pe diverse categorii de alimente, iar sub acest aspect, Comisia Europeană va
trebuie să vină în perioada următoare cu un set complet de măsuri, astfel încât
aceste stocuri să existe în anumite zone ale Uniunii Europene, mă refer la
anumite state ale UE și aceste cantități să fie accesate în caz de nevoie, de
către diverse state membre. Suntem într-o logică, oarecum, a unui mecanism de
protecție civilă sau a de apărare civilă. Astfel, ca exemplu, România a făcut
apel la mecanismul de protecție civilă în momentul în care nu s-a mai descurcat
(n.r. cu propriile resurse) din cauza numărului mare de cazuri de COVID și a
presiunii foarte mari pe unitățile medicale și atunci a cerut ajutorul altor
state membre ale UE. Sau suntem în situația în care am avut de a face cu
incendii mari în Grecia, iar România a trimis echipamente și oameni care să
ajute la stingerea incendiilor. Suntem în aceeași logică și aici, astfel încât
Comisia Europeană își propune să creeze o centură de siguranță și în acest
aspect, astfel încât să fie asigurată siguranța alimentară la nivelul Uniunii
Europene.
Autoritățile Uniunii Europene, dar și cele naționale vor juca un rol
esențial în acest plan care oferă o șansă pentru fermierii producătorii și
transportatorii europeni, inclusiv cei români,
să contribuie cu mărfuri și resurse, după cum subliniază eurodepuatatul Daniel
Buda:
Fără discuție că aceste stocuri vor fi făcute, în primul rând, cu ajutorul
fermierilor europeni și, evident, cu ajutorul fermierelor din România ceea ce,
desigur, deschide oportunitatea pentru fermierii din UE de a fi parte la ceea
ce înseamnă consolidarea Uniunii Europene, deoarece aici discutăm de un
mecanism de consolidare a unei vieți de bună calitate la nivelul Uniunii
Europene și fermierii vor avea posibilitatea să contribuie sub acest aspect. De
altfel, alimentele care se vor găsi în aceste stocuri, oricum ar fi fost puse
în vânzare către populație, dar tocmai pentru a preveni penuria de alimente în
anumite zone ale UE și în anumite perioade, s-a mers pe această variantă și pe
acest mod de lucru. Dar, sigur, pentru fermieri, reprezintă o posibilitate, fără
dar și poate.