Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice în UE
Comisia Europeană a prezentat un ambițios plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice în Uniunea Europeană.
Ștefan Baciu, 12.04.2021, 09:10
La sfârșitul lunii martie, Comisia
Europeană a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei
ecologice, scopul său general fiind de a stimula producţia şi consumul de
produse ecologice, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura
ecologică.
Pentru
succesul acestui plan de dezvoltare a producției ecologice, Comisia Europeană
are în vedere o monitorizare a progreselor înregistrate, monitorizarea
realizată înpreună cu reprezentanți ai Parlamentului European, ai statelor
membre și ai părților interesate.
Am întrebat-o pe eurodeputate Carmen Avram
din Grupul Socialiștilor și Democraților, membră a Comisiei pentru Agricultură
a Parlamentului European, cum se vede acest plan de acțiune pentru dezvoltarea
produciei ecologice în Uniune, din partea legislativului european:
Pe de o parte, este o necesitate! Va fi foarte complicat pentru toți
fermierii europeni, dar în special pentru cei ai României pentru că toate
aceste ținte care se fixează pentru anul 2030, de exemplu, cum ar fi 25% din
suprafața agricolă europeană să fie cultivată în regim organic, va fi greu
pentru anumite state, și România este printre aceste state. România va trebui
să aibă, să facă un efort extraordinar să atingă această țintă de 25% pentru
că, spre deosebire de alte state, în acest moment stăm foarte rău la cultura
organică, adică în România este de 2,4%, adică 300 de mii de hectare.
Sunt alte
țări care la 12%, la 15%, țările nordice stau foarte bine, deci noi va trebui
să atingem, plecând de la 2,4, să atingem 25%. Acesta este și motivul pentru
care Comisia Europeană a lansat planul european pentru agricultura ecologică
penru ca el să ajute statele membre printr-o serie de măsuri, 23 la număr, care
să vizeze stimularea consumului, din nou România stă foarte prost la consum
deși există foarte multe voci care vor mai multă hrană sănătoasă, practic când
ajungem în magazine vedem că nivelul consumului nu este la fel de ridicat ca
pretenții ale celor care vor hrană sănătoasă și este nevoie să stimulăm acest
consum, și Comisia Europeană încurajează asta. După aceea, trebuie încurajată
sporirea producției și încurajarea sustenabilității sectorului, într-o creștere
echilibrată a agriculturii.
În
cadrul acestui plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice,
executivul european va crește nivelul d efinanțare, după cum a remarcat
erodeputata Carmen Avram:
Dacă facem o comparație,
în actuala Politică Agricolă Comună, se acordă pentru această agricultură
organică doar 7,5 miliarde de euro, iar în noua reformă se vor pune la
dispoziție 58 de miliarde de euro pentru o perioadă de 4 ani, între 2023 și
2027, bani care sunt destinați sectorului organic. Și atunci când Comisia pune
la dispoziție atât de mulți bani, și când se gândește că 2030 este foarte
aproape, mai avem 9 ani până acolo și are tot interesul să stimuleze acest
consum de hrană organică și prin urmare producția de alimente organice, Comisia
are tot interesul să verifice dacă statele membre respectă felul în care se vor
cheltui banii, dacă îi direcționează acolo unde este cea mai mare nevoie de ei
pentru că ea își dorește ca în 2030 să fie anul în care va putea să declare că
25% din producția agricolă a Uniunii Europene este organică.
Problema noastră
este cum vom face acest lucru? Cum va reuși România să se ridice la acest
standard? Și de aceea, eu am și cerut în toate comisiile când am participat, și
toate întrebăriele scrise la Comisia Europeană, am cerut ca acest nivel de 25%
să se atingă colectiv, adică la un loc toate cele 27 de state să aibă 25% și nu
să fie fiecare stat membru în parte cu o producție de 25%, tocmai pentru că
România va avea acel drum foarte greu de parcurs în 9 ani și decalajul se va
mări între celelalte state și noi. Ce înseamnă că se mărește decalajul?
Înseamnă că noi vom avea pe piață cel mai puțin cu produsele noastre organice,
într-o perioadă în care agricultura tradițională trebuie să își scadă din pondere.
și atunci noi va trebui să obținem o piață pentru produsele noastre organice.
Cum o obținem? Ținând pasul cu toți ceilalți și reușind să producem pentru
populație și să exportăm în același timp, la nivel comparabil cu celelalte
state membre.