Parlamentul European, preocupat de regresul democraţiei în Georgia
În Georgia, stat care îşi exprimase dorinţa de integrare euro-atlantică, în ultimul an au fost adoptate mai multe legi care contravin spiritului democraţiei. Regresul democraţiei în Georgia a fost un subiect de pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European.
Ștefan Baciu, 14.10.2024, 09:15
Parlamentul European a adoptat, în sesiunea plenară de săptămâna trecută, o rezoluție în care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la regresul democrației în Georgia. Deși Georgiei i s-a acordat, în decembrie anul trecut, statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană, la începutul acestui an au apărut îngrijorări cu privire la politicile din ce în ce mai autoritare ale partidului de guvernământ ”Visul georgian”.
Acest partid a promovat o lege care etichetează mass-media și ong-urile finanțate de Occident drept „agenți străini”, o lege similară cu cea existentă în Federația Rusă. Această iniţiativă legislativă a generat ample proteste de stradă, reprimate în mod brutal de poliție.
În rezoluția adoptată cu 495 de voturi pentru, 73 împotrivă și 86 abțineri, eurodeputații au semnalat faptul că această lege, precum și modificările aduse Codului electoral sunt instrumente utilizate de guvernul georgian pentru a încălca libertatea de exprimare, pentru a cenzura mass-media și pentru a impune restricții asupra vocilor critice din societatea civilă și din sectorul ong-urilor. Astfel de decizii incompatibile cu valorile și principiile democratice ale Uniunii Europene contravin ambițiilor Georgiei de a adera la Uniunea Europeană și pun în pericol integrarea euro-atlantică a acestei țării.
Eurodeputații consideră că alegerile parlamentare din Georgia, programate la 26 octombrie, vor fi decisive în determinarea viitoarei democraţii și a alegerii geopolitice pe care o va face această republică ex-sovietică, precum și în ceea ce priveşte capacitatea acestui stat de a face progrese referitoare la candidatura sa de stat membru al UE.
La dezbaterea rezoluției referitoare la declinul democraţiei în Georgia a participat și reprezentanta Comisiei Europene, vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourova. La finalul dezbaterii, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova:
„Viitorul Georgiei, inclusiv calea sa către Uniunea Europeană, este în totalitate în mâinile cetățenilor și liderilor săi. Alegerile trebuie să se desfășoare într-un mediu pașnic și favorabil incluziunii. Uniunea Europeană va continua să monitorizeze evoluția din această țară.
Adevăratul progres pe calea Uniunii Europene depinde de reforme democratice și durabile, în conformitate cu principiile de bază ale integrării europene. Menținerea diversității politice, a drepturilor omului, a unei societăți civile vibrante și a unei mass-media independente sunt, de asemenea, esențiale pentru procesul de extindere.
Porțile Uniunii Europene rămân deschise și suntem pregătiți să sprijinim această ţară în toate eforturile de reformare, dar vom denunța în mod clar orice acțiuni care ar putea submina democrația, drepturile omului și statul de drept.”
Eurodeputații au subliniat că, în cazul în care aceste modificări legislative nu sunt abrogate, nu pot fi făcute progrese în relația Georgiei cu Uniunea Europeană. De asemenea, eurodeputaţii cer înghețarea tuturor finanțărilor europene pentru guvernul georgian până la abrogarea acestor legi nedemocratice. Rezoluția solicită instituţiilor europene și statelor membre să răspundă și să impună sancțiuni personale tuturor celor responsabili de subminarea democrației în Georgia.
De asemenea, eurodeputații au îndemnat autoritățile georgiene să se asigure că alegerile respectă voința și libera alegere a poporului.