O politică europeană comună privind investițiile internaționale
Parlamentul European și Comisia Europeană ar trebui să ajungă la un acord în privința investițiilor internaționale pe teritoriul statelor membre.
Robina Cornaciu, 09.08.2022, 08:40
Deschiderea către investițiile străine directe este consacrată în tratatele UE. Investițiile străine directe alimentează creșterea economică, inovarea și ocuparea forței de muncă. Cu toate acestea, în unele cazuri, investitorii străini ar putea încerca să achiziționeze active strategice care să le permită să controleze sau să influențeze întreprinderile europene ale căror activități sunt esențiale pentru securitatea și ordinea publică în UE și în statele membre.
Maria Grapini, europarlamentar, solicită o politică europeană comună privind investițiile internaționale:
Eu cred că trebuie să fim interesați de viitorul privind investițiile internationale, de politica pe care noi o facem privind investițiile internationale pentru că și în țara mea am exact ce spunea aici raportoarea. Se plătesc bani grei câteodată din bugetele naționale pentru niște investiții care nu au respectat condițiile de etică şi echitate în țara respectivă în condiții egale cu investitorii autohtoni și nu pot să aibă câștig de cauză statele membre pentru că se merge la arbitraj înainte de a trece pe la tribunalele naționale. De aceea, consider că, în primul rând Comisia, noi nu avem dreptul de legiferare, Consiliul trebuie să ajungă să avem un act legislativ și o nouă politică privind investițiile internationale. Avem nevoie de ele în UE dar în condiții de echitate și etică.
Statele membre au în prezent ultimul cuvant de spus în privinţa faptului dacă o anumită operaţiune ar trebui autorizată sau nu pe teritoriul lor și se ia în considerare necesitatea de a acționa respectând termene scurte favorabile întreprinderilor, precum și cerințe stricte de confidenţialitate.