O industrie a oțelului și a metalelor competitivă și decarbonizată în Europa
Comisia a prezentat planul de acțiune pentru a asigura o industrie a oțelului și a metalelor competitivă și decarbonizată în Europa.

Corina Sabău, 04.04.2025, 09:30
Măsurile luate recent de Comisie au în vedere menținerea și extinderea capacităților industriale europene în sectorul siderurgic și al metalelor. De asemenea, acest plan de acțiune privind oțelul și metalele este conceput pentru a consolida competitivitatea sectorului și pentru a proteja viitorul industriei.
În prezent, acest sector se află într-un moment critic, provocat de costurile ridicate ale energiei, de concurența globală neloială și de nevoia de investiții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
De asemenea, supracapacitatea globală reprezintă o amenințare gravă la adresa rentabilității și competitivității acestui sector. Extinderea și protejarea capacităților industriale europene se numără printre măsurile luate de Comisie. UE a acționat deja prin măsuri de apărare comercială împotriva concurenței neloiale în sectorul oțelului, aluminiului și feroaliajelor, dar rezultatele nu sunt satisfăcătoare.
Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene:
“După cum știți, industria europeană a oțelului și metalelor se confruntă cu o criză gravă, între explozia prețurilor energiei electrice și supracapacitatea globală care ne afectează.
În plus, tensiunile comerciale au agravat situația. În prezent, noi, europenii, avem două opțiuni posibile. Fie acceptăm că Europa nu mai este competitivă în acest domeniu și ne pierdem treptat capacitatea de producție și independența, fie păstrăm o industrie de care avem nevoie pentru construcții, automobile și apărare.
Alegerea noastră a fost clară, este evident că Europa trebuie să asigure o industrie a oțelului și a metalelor competitivă și decarbonizată. O datorăm istoriei noastre, dar și celor care lucrează în această industrie, o datorăm economiei noastre. Acest plan elaborat de Comisie a fost întocmit cu producători, sindicate și ONG-uri și îndeplinește toate criteriile noastre de competitivitate.
Am avut în vedere atât costul energiei, cât și concurenţa, dar și cererea și oferta. Luând aceste măsuri, transmitem un semnal puternic investitorilor și lucrătorilor deopotrivă, oferim predictibilitate și un cadru competitiv pentru producția europeană.”
Până la finalul anului, Comisia va propune noi măsuri pe termen lung pentru a menține o protecție eficace a sectorului siderurgic al UE. Îmbunătățirea reciclării, esențială pentru reducerea emisiilor și a consumului de energie în industria metalelor, se va număra printre aceste măsuri pe care Comisia le are în vedere.
Industria oțelului și a metalelor este vitală pentru economia UE, angajând aproape 2,6 milioane de persoane. Politicile active în domeniul muncii luate la nivelul UE urmăresc sprijinirea dezvoltării competențelor și a unei tranziții echitabile. Planul de acțiune pentru oțel și metale se bazează pe măsurile prevăzute în Pactul pentru o industrie curată și în Planul de acțiune pentru energie la prețuri accesibile.