O compensație echitabilă pentru stagiari în UE
La sfârşitul săptămânii trecute Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat, la Bruxelles, o dezbatere la nivel înalt privind îmbunătățirea legislației UE privind stagiile, unde Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a prezentat noua directivă a Comisiei Europene în această direcţie.
Ana-Maria Cononovici, 19.07.2024, 08:30
La sfârşitul săptămânii trecute Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat, la Bruxelles, o dezbatere la nivel înalt privind îmbunătățirea legislației UE privind stagiile, pe fondul solicitărilor din partea societății civile și a organizațiilor de tineret de a opri practica larg răspândită conform căreia stagiarii lucrează gratuit și nu au acces la protecţie sau alte drepturi sociale şi de muncă.
Președintele CESE, Oliver Röpke, a lansat întrebarea cum poate fi construit un cadru solid pentru stagii, pentru a face din acestea o valoare adăugată cu adevărat pentru tineri și pentru companii.
Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a precizat, în acest sens:
“Comisia crede cu tărie în potențialul învățării la locul de muncă și, de aceea, ne străduim să sporim atractivitatea acesteia. Și am făcut acest lucru ca un efort de colaborare cu partenerii sociali și societatea civilă.
Este un subiect nu doar pentru economie, este un subiect pentru societățile noastre. Stagiile pot fi o modalitate importantă pentru tineri de a învăța noi competențe și de a-și îmbunătăți capacitatea de angajare. Pentru mulți oameni, care fac primii pași în carieră, un stagiu poate fi atractiv.
Dacă facem un pas înapoi, vedem provocări persistente legate de incluziunea stagiilor. Și ați menționat-o deja, din cele trei milioane de stagiari, estimăm că dintre cei ce lucrează în prezent în UE doar jumătate primesc o remunerație, deci jumătate lucrează neplătiţi. Aproape o treime dintre cursanți nu au deloc acces la protecție socială. Acest lucru are un efect discriminatoriu imediat. Dacă nu vii dintr-un mediu care îți permite să lucrezi gratuit, atunci nu poți beneficia de un stagiu.”
Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a prezentat mesajul Comisiei Europene:
“Comisia a avansat cât a fost posibil din punct de vedere legal: am introdus un nou principiu privind salarizarea echitabilă pentru toți stagiarii în recomandarea consiliului și facem apel la statele membre să-l aprobe și să-l pună în aplicare. Scopul este de a se asigura că orice stagiar care este lucrător în temeiul legislației naționale și comunitare beneficiază pe deplin de protecția oferită de directivă și de legislația UE a muncii.
În al doilea rând, directiva urmărește să asigure și să sprijine acțiunile direcționate ale autorităților de aplicare. Aceasta introduce câteva elemente cheie pentru a face distincția între stagiu și locul de muncă obișnuit pentru a sprijini evaluarea autorităților de la caz la caz.”
CESE consideră pachetul drept un prim pas important și se angajează să continue să insiste pentru un tratament echitabil al tinerilor pe piața muncii în ceea ce privește condițiile de muncă, formarea și oportunitățile de avansare.