Noi reguli europene privind plățile transfrontaliere
Consumatorii și întreprinderile din statele membre care nu fac parte din zona euro vor beneficia de plăți transfrontaliere în euro mai ieftine, conform noilor norme europene, intrate în vigoare la sfârșitul anului trecut.
România Internațional, 05.02.2020, 10:01
Comisia Europeană anunță că s-a schimbat modul în care vor fi taxate plățile în euro dintr-o țară într-alta. De la sfârșitul anului trecut, au intrat în vigoare noi norme privind plățile transfrontaliere, astfel plățile dintr-o țară non-euro într-una euro vor fi mai ieftine. Aflăm mai multe de la Ştefan Turcu, Șeful Biroului de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România:
Europenii și Comisia Europeană așteptau de foarte mult timp ca aceste noi norme să intre în vigoare. E important de precizat că atât consumatorii, cât și întreprinderile sai firmele din statele membre, care nu fac parte din zona euro, beneficiază de plăți transfrontaliere în euro mai ieftine. Statele care nu fac parte din zona euro sunt România, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia și Suedia, deci în aceste țări se vor percepe aceleași comisioane ca în cazul unui virament aplicat plăților interne din aceste țări.
De exemplu, dacă o familie din România vrea să trimită bani în euro copilului lor care participă la un program Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, pentru că de la sfârșitul anului 2019 se plătește același comision ca în cazrul unei tranzacții interne în România. Ca să ne asigurăm că acest lucru se va realiza, Comisia Europeană va monitoriza foarte îndeaproape aplicarea acestor noi norme și va colabora foarte strâns cu autoritățile naționale pentru ca normele în cauza să fie corect puse în aplicare. Aceste norme sunt prevăzute în Regulamentul European 518 din 2019 și face parte dintr-un program mai amplu al Comisiei Europene care are ca scop să le ofere consumatorilor un acces îmbunătățit și mai ieftin la serviciile financiare, lucru promis încă din anul 2017.
Aceste norme sunt parte a unui plan de acțiune al Comisiei Europene care și-a propus, încă din timpul președinției Juncker, să elimine barierele naționale, în condițiile în care doar 7 % din consumatori achiziționează în prezent servicii financiare din alt stat membru.
Urmează ca în aprilie 2020 să se aplice dispoziții suplimentare care vor permite consumatorilor din Uniunea Europeană să compare comisioanele de conversie monetară atunci când plătesc cu cardul în altă monedă a Uniunii Europene, adică dacă au o monedă diferită de euro să afle cât este cuantumul exact al comisionului.