Muntenegrul, următoarea ţară membră UE?
Situaţia tensionată din Balcanii de vest atrag atenţia oficialilor UE. Cu atât mai importantă a fost vizita preşedintelui muntenegrean, Jakov Milatović, la Bruxelles, pentru prima dată de la investitură.
Ana-Maria Cononovici, 07.06.2023, 09:30
Noul preşedinte muntenegrean, Jakov Milatović, s-a întâlnit la Bruxelles, pentru prima dată de la investitură cu Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.
Muntenegru a devenit ţară candidată la UE încă din 2009, iar din 2012 au început negocierile cu UE, dar din lipsă de voinţă politică lucrurile nu au mers mai departe până acum. Dacă Jakov Milatović a folosit prezenţa sa la Bruxelles pentru a exprima mulţumiri pentru susţinerea din partea UE a transformărilor politice şi economice ale ţării sale, precum şi voinţa clară a conducerii muntenegrene ca procesul aderării la UE să fie dus la bun sfârşit, Josep Borrell Fontelles a salutat alegerea preşedintelui muntenegrean de a vizita capitala UE, ca primă delegaţie în străinătate, în funcţia de preşedinte şi declarat:
„Faptul că aţi ales Bruxelles este o demonstraţie clară a determinării dvs în desăvârşirea integrării europene a Muntenegrului. De fapt, Muntenegrul este un candidat obligatoriu, un aliat important şi un viitor membru al UE. Şi pentru aceasta doresc să subliniez că sunteţi primul candidat în ordinea accesului la statutul de membru. A durat mult, ştiu, pentru ultimul deceniu Muntenegrul a dat dovadă în mod consecvent că se aliniază cu poziţiile noastre şi decizii, în privinţa politicilor noastre de relaţii externe şi securitate, o aliniere 100%, iar aceasta merită toată aprecierea noastră. Desigur, există actori cărora nu le place această atitudine şi care încearcă să destabilizeze stabilitatea în Muntenegru, securitatea sa şi parcursul său european. Aşa că vă asigur de susţinerea noastră, în special în privinţa protecţiei împotriva imixtiunilor externe şi a ameninţărilor cibernetice. Şi vom continua să susţinem securitatea cibernetică şi să fortificăm rezilienţa cibernetică, prin programul nbostru european de răspuns rapid. Ne confruntăm cu situaţia creată de Rusia în Ucraina, iar în acesta condiţii menţinerea orientării strategice a Muntenegru e mai importantă ca oricând. În privinţa accesului la UE, Muntenegru se află pe prima poziţie şi pentru menţinerea acestei poziţii de lider şi pentru a avansa, ţara trebuie să continue reforme importante, în special în privinţa statului de drept. Şi asta nu ca să îi placă Bruxelles-ului şi nici ca să placă celorlalte 27 de ţări membre sau capitalelor lor, ci e pentru ca cetăţenii muntenegreni să înceapă să simtă beneficiile apartanenţei la UE ca membru, cât de curând posibil.”
Josep Borrell Fontelles a afirmat susţinerea UE în parcursul european al ţării. Au fost subliniate, de asemenea, şi dificultăţile din Balcanii de Vest. UE condamnă puternic violenţele din nordul Kosovo, petrecute în ultimele zile, violenţe împotriva cetăţenilor şi împotriva media, şi prezenţa trupelor pentru restabilirea ordinii, ceea ce crează situaţii foarte periculoase, de care Uniunea Europeană nu mai are nevoie. UE şi NATO vor sprijini stabilitatea în Kosovo, potrivit lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, recomandând evitarea acţiunilor unilaterale şi stimulând la dialog sustenabil, în folosul cetăţenilor.