Moțiune în Parlamentul European pentru muncitorii sezonieri
Legislativul european dorește să protejeze drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri din Uniunea Europeană.
Steliu Lambru, 22.06.2020, 09:29
Grupul Renew Europe din Parlamentul European a inițiat o moțiune pentru o rezoluție a legislativului comunitar care îi privește pe muncitorii sezonieri și transfrontalieri din interiorul blocului comunitar. La nivelul întregii Uniuni, există 17 milioane de cetățeni ai țărilor membre care muncesc în alte țări decât în cele de domiciliu.
Din cele 17 milioane, 1,5 milioane sunt lucrători transfrontalieri și 2,3 milioane lucrători detașați care vin în special din țările din est. Este unanim recunoscut faptul că munca angajaților sezonieri este indispensabilă în multe sectoare economice, însă în decursul timpului au fost constatate multe abuzuri în tratamentul aplicat acestei categorii socio-profesionale. Astfel, moțiunea depusă de Renew Europe este pentru combaterea inegalității de tratatament de care au avut parte muncitorii sezonieri și transfrontalieri.
Moțiunea urmărește principii legislative de bază și drepturi fundamentale cetățenești precum protejarea drepturilor, asigurarea securității, îmbunătățirea legislației actuale, egalitatea mobilității și întărirea pieței interne precum și durabilitate, digitalizare și transparență.
Clotilde Armand, europarlamentar din partea Renew Europe, a explicat obiectivele inițiativei:
„În criza provocată de coronavirus au apărut și mai clar problemele legate de echitatea și siguranța muncii acestor lucrători. Există mobilitatea mâinii de lucru la nivel european dar vrem să avem un tratament echitabil. Evident că nu trebuie să existe nicio discriminare pe motiv de naționalitate între lucrătorii statelor membre în ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și alte condiții de muncă. Noi vrem ca lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri să li se garanteze această egalitate de tratament cu lucrătorii din statul-membru gazdă. Solicităm explicit controale pentru firmele care subcontractează muncitori, o cazare adecvată, chiar în rezoluție spunem „decentă”, iar costurile să nu fie oprite din salariul negociat inițial în țară.
În plus, solicităm posibilitatea ca oamenii să reclame anonim abuzurile și trebuie niște controale la firmele angajatoare. În situația specifică actuală solicităm explicit în rezoluție să se asigure ca lucrătorii sezonieri să poată beneficia de acces facil la teste pentru Covid 19, că vor fi informați într-o limbă cunoscută de aceștia. În plus, că vor beneficia de toate măsurile pentru reducerea riscului de îmbolnăvire precum distanțarea fizică și condiții de cazare care să respecte normele sanitare.”
Până acum, legislația europeană existentă preciza clar că toți muncitorii sezonieri din țările membre au aceleași drepturi. Dar ea era doar o declarație de principii iar atribuțiunile aplicării ei reveneau autorităților naționale. Spre deosebire de ce propune acum legislativul comunitar, nu erau prevăzute măsuri explicite și sancțiuni punitive pentru angajatorii care o încălcau.