Modificarea tratatelor Uniunii Europene
Tratatele Uniunii Europene ar putea fi modificate. Parlamentul European a activat acest proces, iar acum este la latitudinea Consiliului European să decidă (prin majoritate simplă) dacă să inițieze o convenție pentru revizuirea tratatelor.
Robina Cornaciu, 21.05.2024, 09:27
Parlamentul a avut un rol esențial în instituirea și participarea la Conferința privind viitorul Europei (2021/22) și la deliberările sale privind propunerile cetățenilor europeni. Cele 49 de recomandări politice au fost urmate imediat de activarea de către Parlament a procesului de modificare a tratatelor UE.
În cursul următoarelor 18 luni, a fost elaborat un set cuprinzător de propuneri de modificare a tratatelor, pe baza raportului final al conferinței și ținând seama de seria de crize cu care s-a confruntat UE. Acestea au fost aprobate de Parlament în noiembrie 2023, iar acum este la latitudinea Consiliului European să decidă (prin majoritate simplă) dacă să inițieze o convenție pentru revizuirea tratatelor.
Vor fi sau nu revizuite tratatele UE, ne spune prof.univ. dr. Radu Carp de la Facultatea de Științe Politce, Universitatea București:
“Pe moment, nu, pentru că este o operațiune foarte complicată, înseamnă un demers la nivelul tuturor celor douăzeci și șapte de state membre. Ori noi am văzut că tratatul fiscal a produs o traumă. În ce sens? O traumă? În sensul că a fost foarte greu să intre în vigoare, deși era consideratt ca fiind internațional a durat mai mult decât se aștepta acest proces.
Avem două probleme aici, fundamentale dacă să fie implicați cetățenii, respectiv să fie modelul convenției care a procedat Conferința de puncte, guvernamentală, un model care a eșuat. De ce? Pentru că această supra-reprezentare a comisiei Parlamentului, cetățeni, ș.a.m.d. duce la un număr infinit de amendamente care la un moment dat nu mai pot fi gestionat. Deci nu s-a găsit acel mecanism care să asigure și reprezentare mai bună și eficiență.”