Măsuri de sprijin din partea UE pentru fermieri
Politică agricolă bazată pe piață îi poate expune pe fermieri la efectele volatilității extreme a prețurilor.
Robina Cornaciu, 25.06.2024, 09:32
În prezent, în UE există aproximativ 9 milioane de ferme, cu o forță de muncă de aproximativ 17 milioane de persoane. Sectorul de aprovizionare cu alimente, în sens mai larg, cu agricultura în centrul său, reprezintă aproximativ 8% din totalul locurilor de muncă din UE. Cu toate acestea, venitul agricol este considerabil mai mic decât salariul mediu în majoritatea statelor membre.
În primăvara acestui an, Comisia Europeană a hotărât introducerea unor măsuri de limitare a importurilor de produse alimentare ucrainene și a acceptat propunerea Franței privind o derogare parțială în privința terenurilor necultivate. Fermierii au nevoie de măsuri noi pentru a ieși din criză și au nevoie de bani de la UE este de părere Alexander Degianski, fermier care administrează 4500 hectare teren agricol în județul Timiș.
“Nu fermierii sunt de vină pentru scumpirea hranei, iar pe ceea ce înseamnă creșterea prețurilor la hrană vedem că tot ce înseamnă supermarket-uri, tot ce înseamnă piața globală face astfel încât să existe poziții de monopol, poziții dominante în care fermierii efectiv sunt puși la colț.
Pe lângă acest lucru intervin și politicile de mediu ale Uniunii Europene, Uniune Europeană, care este foarte bună și a adus multe schimbări pozitive, dar din păcate, în momentele acestea începem să devenim ridicoli, pentru că suprafața Uniunii Europene, din punct de vedere agricol, nu cred că este mai mult de 8 sau 9% din totalul suprafeței agricole mondiale și noi dorim să intervenim cu cele mai brutale modalități de restricționare a utilizării terenurilor, de restricționare a utilizării pesticidelor, în condiții în care în Uniunea Europeană actualmente consumăm poate cea mai sigură hrană pe care am avut-o vreodată în istoria noastră și vrem să concurăm la un nivel global. Atunci suntem ridicoli, pentru că marfa din Ucraina, marfa din Rusia, marfa din Statele Unite sau din China are același preț ca și marfa românească, iar marfa românească sau cea europeană este net mai scumpă, pentru că ne confruntăm cu rigori. Ok, avem rigori, avem probleme, avem restricții, atunci măcar să fim compensați pe ceea ce înseamnă această îngrădire.”