Măsuri concrete și bugete pentru creștere rezilienței apei
Accesul la apă a fost mult timp de la sine înțeles. Acum devine incert. Circa 10 milioane de oameni din Europa nu au acces la apă potabilă sigură, iar la nivel mondial, cantitatea de apă potabilă disponibilă este insuficientă pentru a răspunde tuturor nevoilor.

Robina Cornaciu, 29.04.2025, 09:30
Europa se confruntă din ce în ce mai mult cu efectele crizei mondiale a apei: secete și inundații care compromit calitatea apei și accesul la apă potabilă sigură. În câteva sectoare, apa nu este deloc utilizată eficient: în infrastructurile de aprovizionare, în procesele de producție, în modelele de consum.
Europarlamentarul Maria Grapini a cerut Comisiei Europene măsuri concrete și bugete pentru creșterea rezilienței apei:
„Nu fermierii sunt vinovați de risipa apei sau de calitatea apei! Ei suportă efectele secetei și ale inundațiilor, cauzate de lipsa infrastructurilor adecvate pentru contracararea lor”, a punctat europarlamentarul Maria Grapini.
“Aș vrea să se înțeleagă bine: nu cred că un fermier risipește apă, pentru că apa costă , apa, este scumpă și nu cred că aici trebuie să mergem. Noi trebuie să mergem să îi dăm condițiile de care are nevoie pentru a economisi apă.
Ameliorarea, de exemplu, de soiuri rezistente la apă, ameliorarea și găsirea unor soluții de colectare a apei în exces, recirculare a apei, investiții în infrastructură, rețele hidro pentru a nu se mai risipi până la urmă, soluțiile tehnice trebuie să le găsim sigur, noi la nivelul Uniunii Europene și la nivel național, pentru că cel care știe că orice input în prețul produsului costă, nu va risipi apa, dar trebuie să poată să o economisească.
Apoi, sigur, cred că este foarte important ce s-a spus aici. Sigur, poluarea și compoziția solului sunt de acord în mare măsură cu ce a prezentat raportorul, dar cred că trebuie să punem accent în acest raport, deși este doar un aviz pe soluții, pentru a putea să îmbunătățim cu adevărat acest subiect, și anume strategia de rezistență la apă.“