Legislația europeană în domeniul agricol trebuie adaptată nevoilor fermierilor
Legislația ar trebui să fie adaptată nevoilor fermierilor, nu fermierii să fie forțați să se adapteze legislației existențe, este opinia europarlamentarului Daniel Buda, exprimată, în cadrul dezbaterilor care au avut loc în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.
Robina Cornaciu, 10.12.2024, 09:30
Legislația ar trebui să fie făcută după nevoile fermierilor, nu fermierii să fie forțați să se adapteze legislației existențe. Fermierii nu ar trebui să fie nevoiți să se adapteze unor reguli impuse de sus în jos, care nu țin cont de complexitatea și diversitatea activităților agricole, este mesajul transmis de către europarlamentarul Daniel Buda, în cadrul dezbaterilor care au avut loc în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.
În opinia eurodeputatului, Daniel Buda, Politica Agricolă Comună trebuie să își păstreze obiectivul principal de a asigura alimente de calitate la prețuri accesibile.
În cadrul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European Daniel Buda, europarlamentar a adresat o serie de întrebări legate de legislația în domeniul agricol European, membrilor.
“Trebuie să facem o evaluare de impact a legislației Uniunii Europene în spațiul rural și cât de compatibilă este cu nevoile rurale, când ar trebui să plecăm invers de la nevoile rurale și apoi să facem legislația la nivel european, pentru că de aceea i-am avut pe fermieri în stradă, pentru că nu am reușit să plecăm de la realitățile din teren și noi am făcut legislație pentru ei fără să ținem cont de aceste realități.
Aș vrea să vă întreb care este principalul rol al PAC în opinia dumneavoastră? Mai este PAC producător de alimente și de hrană sau renunțăm la a fi actor global mai departe și ignorăm cele 10 miliarde de oameni care vor fi la nivel global și nu ne interesează de ei? Punem povara în sarcina altora, îi ținem pe fermieri doar în zona de mediu sau a protecției sociale? Ce facem până la urmă cu banii din PAC?
Spuneți că vom plăti doar fermierii mici și mijlocii. Cum definiți fermierul mic și mijlociu în funcție de țară, de prețurile de cost pe care le are pe fiecare unitate de produs ș.a.m.d. Pentru că este foarte ușor să spunem fermier mic și mijlociu, dar nu ținem cont de ce se întâmplă în fiecare țară și de în fiecare sector în parte. ”