Legea privind inteligența arficială
Recent a intrat în vigoare Actul european privind inteligența artificială (Legea privind inteligența artificială), primul regulament cuprinzător din lume privind inteligența artificială.
Corina Sabău, 27.09.2024, 09:20
Legea privind inteligența artificială, care a intrat recent în vigoare, a fost concepută având garanția că inteligența artificială IA dezvoltată și utilizată în UE este de încredere și că ajută la protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Regulamentul urmărește să instituie o piață internă armonizată pentru inteligența artificială în UE, încurajând adoptarea acestei tehnologii și creând un mediu favorabil inovării și investițiilor.
Noul act european introduce o definiție prospectivă a inteligenței artificiale, bazată pe siguranța produselor și pe o abordare care a luat în calcul riscurile prezente în UE. Astfel, vor fi interzise sistemele de inteligență artificială considerate a fi o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale ale persoanelor. Printre acestea se numără sistemele sau aplicațiile IA care manipulează comportamentul uman pentru a eluda voința liberă a utilizatorilor.
În plus, vor fi interzise unele utilizări ale sistemelor biometrice. Sergey Lagodinsky din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și-a exprimat opinia referitoare la Legea privind inteligența artificială:
„Inovația este întotdeauna o oportunitate, dar aplicabilă numai dacă ne simțim capabili să o gestionăm și asta trebuie făcut înainte ca ea să ne depășească. Trebuie să o îndreptăm într-o direcție care aduce beneficii și nu dăunează economiei, societății, umanității. Prin acest act privind inteligența artificială încercăm să-i controlăm evoluția viitoare înainte să ajungă ea să ne controleze. Nu pot să nu observ că această lege este una mai slabă decât cea pe care ar fi avut-o în vedere Parlamentul European. Dar cu toate acestea este binevenită, este important că avem în sfârșit o reglementare și că încercăm să gestionăm IA. În plus, acest regulament poate fi considerat o lucrare de pionierat, primul de acest fel.”
Statele membre trebuie să desemneze autoritățile naționale competente până la 2 august 2025, care vor supraveghea aplicarea normelor pentru sistemele de IA și vor desfășura activități de supraveghere a pieței. Oficiul pentru IA al Comisiei va fi principalul organism de punere în aplicare a Legii privind IA la nivelul UE, precum și autoritatea de asigurare a respectării normelor pentru modelele de IA de uz general. Trei organisme consultative vor sprijini punerea în aplicare a normelor. Comitetul european pentru inteligența artificială va asigura o aplicare uniformă a Legii privind IA în toate statele membre ale UE și va acționa ca principal organism de cooperare între Comisie și statele membre.