Importanța mecanismului de cooperare transfrontalieră
Regiunile frontaliere terestre interne reprezintă 40% din teritoriul Uniunii Europene – aici fiind situate locuinţele a circa 30% din cetăţenii europeni.
Robina Cornaciu, 09.04.2024, 12:36
Cetățenii, întreprinderile și autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice, în special legate de serviciile medicale, reglementarea pieței muncii, impozite, dezvoltarea întreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale. Fondurile pentru cooperarea teritorială europeană au un rol important pentru a diminua din efectele negative.
În calitate de Raportor alternativ pentru Raportul cu privire la „?????????? ?? ????????? ????????????????̆” europarlamentarul, Corina Crețu a vorbit în plenul Parlamentului de la Strasbourg despre importanța sporită a acestui instrument care are scopul să elimine barierele juridice și administrative cu care se confruntă o mare parte din cei peste 2 milioane de lucrători transfrontalieri.
“Mecanismul de cooperare transfrontalieră reprezintă un sistem voluntar care să faliciliteze colaborarea dintre regiunile tereț de europene învecinate prin aplicarea legilor celor mai avantajoase atunci când este vorba despre implementarea unui proiect.
Această propunere vine să contribuie la eliminarea barierelor juridice și administrative cu care se confruntă o mare parte din cei peste 2 milioane de lucrători transfrontalieri și, bineînțeles, să sporească produsul intern brut al acestor regiuni, inclusiv al regiunilor transportariere.
Toate studiile arată că acestea ar putea fi cu 8,7% mai bogate decât sunt în prezent. Cetățenii, întreprinderile, autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice, în special în ceea ce privește serviciile medicale, reglementare a pieței muncii, impozite, dezvoltarea intreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale.
Contez și eu foarte mult pe președinția belgiană. Dumneavoastră știți foarte bine, de pildă, că în Belgia nu există bariere de limbă între Belgia și Franța, dar deși există investiții, deși există fonduri europene, faptul că există o legislație diferită face mult mai greu implementarea acestor proiecte.
Îmi pare foarte rău că această propunere pe care am prezentat-o în calitate de comisar european în 2018, aici în Parlamentul European, a fost atât de mult întârziată. Dar vreau să subliniez și faptul că ,cooperarea transfrontalieră poate aduce de asemenea și pacea între regiunile în care există zone de conflict.”