Finanțarea politicii de coeziune în noul cadru financiar 2027-2032
Peste 80% din investițiile făcute de statele naționale, în diverse regiuni, sunt din fonduri europene.
Robina Cornaciu, 23.07.2024, 11:08
Începând cu anul 2023, la nivel european, au fost inițiate dezbateri privind viitorul Politicii de Coeziune după anul 2027, demarate de Comisia Europeană (CE) prin constituirea unui Grup la nivel înalt privind viitorul Politicii de Coeziune, alcătuit din specialiști (care nu reprezintă state membre sau organizații) în domeniul politicii de coeziune, al integrării europene și al guvernanței economice și teritoriale europene.
Grupul și-a derulat activitatea pe parcursul anului 2023, sub forma a 9 reuniuni, cu tematici de discuție predefinite, iar activitatea grupului s-a concretizat într-un raport ce va fi utilizat de CE în elaborarea celui de-al 9-lea Raport de Coeziune din 2024. Obiectivul general al României – menținerea unui rol major al acestei politici în ansamblul politicilor UE, inclusiv din perspectivă financiară.
Europarlamentarul român, Daniel Buda, a declarat în plenul Parlamenului European că Politica de Coeziune trebuie să fie finanțată adecvat în noul cadru financiar, 2027-2032:
“Politica de coeziune reprezintă piatra de temelie a Uniunii Europene, fiind coloana vertebrală a solidarității și prosperității noastre colective.
Provocările pe care le avem însă astăzi sunt majore. Migrația persoanelor din estul Europei spre vest, din mediul rural spre urban, este o realitate care nu poate fi contestată. Doar prin investiții în infrastructura de transport, școlară, sanitară, internetul în bandă largă, dar mai ales prin crearea de locuri de muncă bine plătite, și aici, subliniez locuri de muncă bine plătite, vom reuși să inversăm acest fenomen.
Trebuie să transformăm fiecare regiune într-un loc care să poată fi definit acasă de fiecare cetățean european. Astăzi, peste 80% din investițiile realizate în diverse state membre sunt finanțate din fonduri europene și este important să vorbim cu cetățenii noștri despre aceste investiții astfel încât să conștientizeze beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană.
În același timp, cerem Comisiei să lase neatinse actualele fonduri din cadrul politicii de coeziune și să finanțeze adecvat această politică în viitorul cadrul financiar. Asta mi se pare inadmisibil ca banii de coeziune să fie luați pentru a acoperi alte nevoi ale Uniunii Europene. Trebuie să înțelegem că nu putem avea o Uniunea Europeană puternică fără să avem regiuni puternice. ”