Evoluția liberului schimb în UE
Asociația Europeană a Liberului Schimb -EFTA a găzduit un eveniment având ca temă Spațiul Economic European (SEE) – cu o semnificație aniversară specială în 2024: aniversarea a 30 de ani de la Acordul SEE.
Corina Sabău, 27.05.2024, 11:21
Asociația Europeană a Liberului Schimb (The European Free Trade Association/EFTA) a găzduit anul acesta un eveniment cu o semnificație deosebită, care și-a propus să aniverseze Acordul prin care a luat naștere Spațiul Economic European (European Economic Area).
Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994 pentru a extinde dispozițiile UE referitoare la piața sa internă către țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). În felul acesta s-a creat o piață unică, guvernată de aceleași reguli de bază ce au ca scop să permită mărfurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor să circule liber în cadrul Spațiul Economic European, într-un mediu deschis și competitiv.
Acordul care a dat naștere Spațiului Economic European se bazează pe legislația primară (Tratatul de la Roma) a Uniunii Europene și pe legislația secundară derivată (regulamente, directive, decizii și anumite instrumente non-obligatorii ale SEE, adoptate de instituțiile UE în mod continuu – cunoscute și ca acquis-ul comunitar). Ca urmare, o mare parte a Acordului Spațiul Economic European este identică cu părțile corespunzătoare din Tratatul de la Roma, din 1957, care guvernează cele patru libertăți: libertatea de mișcare a bunurilor, persoanelor, serviciilor și a capitalului.
Evenimentul găzduit de Asociația Europeană a Liberului Schimb, organizație interguvernamentală înființată pentru promovarea comerțului liber și a integrării economice în beneficiul statelor membre, s-a desfășurat sub sloganul Acord dinamic într-o Europă în schimbare.
Elísabet Ólafsdóttir, expertă în cadrul EFTA , a vorbit despre evoluția liberului schimb în UE:
” Doresc să împărtășesc cu voi o mică lecție de istorie de aproape 40 de ani, când Comisia a prezentat Cartea Albă privind realizarea pieței interne, aprobată de Consiliul European în 1985. Obiectivul a fost atragerea piețelor individuale într-o singură piață, fără restricții sau frontiere.
Acest moment a alimentat, desigur, în multe state, dezbateri referitoare la efectele pe care o astfel de piață internă le-ar avea asupra cetățenilor și întreprinderilor, de asemenea, discuții despre costurile pe care le-ar presupune.
Însă obiectivele au devenit realitate în 1992, când Țările de Jos au semnat Tratatul privind UE și apoi în 1994, când a intrat în vigoare Acordul de instituire a Spațiului Economic European. Astfel că scopul înființării Spațiului Economic European a fost de la început extinderea pieței unice a Uniunii Europene la statele membre din Asociația Europeană a Liberului Schimb.
De atunci am asistat la mai multe etape diferite care au consolidat această cooperare și ne bucurăm că tânăra generație a beneficiat de această liberă circulație, putând să studieze și să lucreze liber în orice stat membru, să folosească un card european de sănătate de mai bine de 20 de ani.
Cred că fiecare zi de afaceri a fost simplificată, iar libera circulație a mărfurilor a fost consolidată. De asemenea, cetățenii din aceste state se bucură de aceleași drepturi în calitate de consumatori și pasageri. Desigur, mulți dintre ei au beneficiat de programele educaționale, de inovare și cercetare ale UE precum Orizont Europa și Erasmus+.”