Etichetarea alimentelor sănătoase și nesănătoase
La nivelul Uniunii Europene se încearcă realizarea unui sistem de etichetare a produselor alimentare care să fie agreat de toate țările membre.
Robina Cornaciu, 02.04.2024, 12:25
Comisia Europeană ar fi trebuit ca, până la sfârșitul anului 2022, să prezinte o propunere de etichetare special concepută în așa fel încât să îi îndemne pe consumatori să se ferească de alimentele nesănătoase.
În prima fază, Nutri-Score s-a calificat drept sistemul favorit de etichetare, care urma să fie extins la toate cele 27 de state membre ale UE. Totuși, partea din față a ambalajului propus de Nutri-Score a fost deja adoptat de cinci state membre, și anume de Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda și Spania.
Comisia Europeană a respins propunerea Nutri-Score iar acum se încearcă o nouă formulă de etichetare a alimentelor care să fie agreată de toate țările membre UE.
În cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, europarlementarul Daniel Buda a declarat că o clasificare a alimentelor în sănătoase și nesănătoase nu poate fi obiectivă și nu ar fi recomandat să se regăsească o astfel de clasificare pe eticheta produselor alimentare.
„Subiect foarte important legat de etichetare și mereu am spus noi aici că întotdeauna consumatorul trebuie să aibă la dispoziție toate informațiile necesare pentru a face alegerile pe care și le dorește.
Am însă o problemă majoră legat de ceea ce înseamnă definirea unor alimente ca fiind sănătoase sau nesănătoase. Cine poate să facă astfel de clasificări pe diverse categorii de alimente?
Eu vin din România, o țară unde se consumă foarte multă șunca, slănina, care în opinia unora este nesănătoasă.
Eu cred că pentru noi este foarte important să mergem pe educația consumatorilor legat de ceea ce înseamnă consumul echilibrat de diverse produse, pentru că și merele, de exemplu, sau și zarzavaturile consumate în exces fără să ai un aport de carne roșie poate să-ți provoace un dezechilibru destul de mare în viața de zi cu zi, dar este extrem de important ca întotdeauna consumatorul să aibă posibilitatea să citească toate informațiile relevante, deoarece el plătește mai mult pentru oul, de exemplu, ce vine de la găina crescută în curte, comparativ cu oul de la găinile care sunt crescte în cuști și de aceea aș pune foarte mare accent pe existența informațiilor nutriționale pe etichetă și mai puțin pe ceea ce înseamnă definirea unor alimente sănătoase sau nesănătoase, pentru că în momentul de față nu este, Dumnezeu sau ce vreți dumneavoastră să stabilească ce este sănătos sau nu este sănătos. „