Erasmus +
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate a persoanelor în scopul învățării și proiecte de cooperare între organizații și instituții. De asemenea, programul oferă sprijin pentru cooperare în domeniul politicilor la nivelul UE.
Corina Sabău, 14.06.2024, 09:10
Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2021-2027; acesta oferă oportunități de mobilitate și cooperare pentru toți actorii implicați activ în domeniile menționate, fie ca persoane sau ca instituții/organizații.
Programul este un instrument-cheie care sprijină îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivel european prin Spațiul european al educației, Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027), Strategia UE pentru tineret, Agenda pentru competențe în Europa și Planul de lucru al Uniunii Europene pentru sport.
Obiectivul general al programului Erasmus+ este de a sprijini dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare, tineret și sport.
Am vorbit despre prioritățile Programului Erasmus+ din perioada 2021-2027 cu Nicușor Ciobanu, coordonator departament comunicare al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale.
”În toți acești ani, prioritățile Erasmus+ au fost diferite de la un program de finanțare la altul. În prezent, aș zice că programul este aliniat la marile teme europene, cunoscute celor mai mulți dintre noi.
În primul rând, aș menționa preocuparea pentru includere și diversitate, aceasta însemnând că era Erasmus+ își propune să elimine toate barierele care ar putea sta în calea unei persoane care dorește să participle la activitățile de învățare sub toate formele sale.
În al doilea rând, legat de obiectivele Green Deal și o Europă fără emisii de carbon, mediul și combaterea schimbărilor climatice sunt o prioritate pentru Erasmus+. Prin proiectele noastre încercăm să ajutăm la conștientizarea acestor probleme de mediu și să îi îndemnăm pe toți beneficiarii noștri să acționeze în așa fel încât să avem o planetă verde curată și pentru generațiile care vin.
În al treilea rând, aș spune că există o preocupare legată de nevoile stringente din domeniul educației, nevoi pe care cred că le-am simțit cu toții mai ales pe durata pandemiei. Este vorba de trecerea spre digitalizare. Transformarea digitală este una dintre prioritățile programului Erasmus+, însemnând nu doar că avem nevoie de dispozitive, acces la Internet și tot felul de gadgeturi pentru a vorbi de transformare digitală, dar și de un set de competențe, pe care să le folosim cu scopul de a învăța.
Cea de-a patra prioritate a programului Erasmus+ este aceea de a încuraja și dezvolta participarea la viața democratică, în special de a-i îndemna pe tineri să ia parte la deciziile care-i vizează în mod direct. Încercăm să-i încurajăm pe tineri să se implice cât mai activ în comunitățile lor, să se apropie de autoritățile publice, să-și cunoască drepturile și să le ceară într-un mod evident și coerent.
În plus, pe această zonă de inițiative legate de tineri, Erasmus + are o serie întreagă de inițiative “
Bugetul total pentru perioada 2021-2027 este de 26 de miliarde de Euro, aproape dublu față de perioada precedentă, 2014-2020. 70% din buget sprijină oportunitățile de mobilitate, iar 30% va fi investit în proiecte de cooperare și în activități de elaborare a politicilor.