Dublul standard al produselor
Comisia a dat publicității rezultatele unui studiu pe tema dublului standard al produselor.
Corina Cristea, 08.04.2021, 12:32
Recent, Comisia Europeană a publicat rezultatele celei de-a doua părți a
unei comparații de calitate la nivelul UE a produselor alimentare comercializate
sub aceeași marcă. Studiul a fost realizat de Centrul Comun de Cercetare. Nouăsprezece
state comunitare au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și
15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor. Comisarul european pentru
educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare
al CE, Tibor Navracsics, s-a declarat îngrijorat de faptul că aproape o treime
din produsele testate aveau o compoziție diferită, deși erau comercializate sub
mărci similare.
Mai exact, studiul a constatat că 23% dintre produse aveau
partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse
indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în
diferite țări ale UE compoziția lor era diferită. 9% din produsele prezentate
ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită. Alte
22% din produse erau prezentate în mod similar, însă compoziția produselor era
diferită. În conformitate cu legislația UE, comercializarea
unui produs ca fiind identic cu cel comercializat în alt stat membru, în pofida
faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite,
ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru
nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective.
Despre dublul
standard al produselor al discutat cu eurodeputatul Maria Grapini, acesta fiind
unul dintre subiectele aflate pe agenda pe care și-a stabilit-o pentru lunile
care urmează:
Ceea ce eu mi-am propus în comisiile din care fac parte în primul rând
această comisie care e la sufletul meu, piața internă, pentru că provin din
rândul întreprinzătorilor, este să avem câteva studii, noi putem,
europarlamentarii, să propunem studii, si eu întotdeauna am cerut Comisiei
Europene când vine cu o propunere să aibă în spate și u studiu relevant din
toate statele membre. Eu voi continua lupta mea începută acum patru ani pentru
că am avut să zic așa un succes de etapă, am modificat câteva dirtective legate
de dublul standard al produselor, calitatea dublă a produselor în piața
internă, însă nu e total rezolvată problema pentru că în modificările care au
fost apare și posibilitatea de excepție. Și nu e definit cine este exceptat.
Adică, dacă de exemplu un producător spune domnule,
este excepție pentru că eu îmi adaptez produsul la gustul consumatorului, nu pot să fiu de
acord. Pentru că, dacă produsului respectiv, cu același brand și cu același
ambalaj, vrea să-i dea, să zic iaurt, alt gust în România față de Portugalia, e
cu totul alt produs. El trebuie să-l ambaleze diferit, să-l denumească diferit,
are conținut diferit, așadar lupta mea este să merg mai departe pentru piața
internă pe această clarificare a dublului standard al produselor.
Începând din 2017, când președintele de atunci al
Comisiei, Jean-Claude Juncker, a abordat, în discursul său privind starea
Uniunii, problema produselor cu dublu standard de calitate, executivul
comunitar a adoptat mai multe inițiative care au vizat, între altele,
clarificarea pe cale legislativă a situațiilor în care standardele duble de
calitate a produselor reprezintă o practică înșelătoare, precum și stabilirea
unei metodologii comune pentru testarea produselor alimentare.