Drepturi consolidate pentru adulţii care au nevoie de protecţie/sprijin în situaţii transfrontaliere
Comisia Europeană propune noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazurile transfrontaliere și că dreptul acestora la autonomie individuală este respectat atunci când se deplasează în UE.
Mihai Pelin, 19.06.2023, 09:46
Comisia propune noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazuri transfrontaliere și că dreptul lor la autonomie individuală și libertatea de a face propriile alegeri în ceea ce privește persoana lor și aranjamentele viitoare care îi privesc le sunt respectate atunci când se deplasează în interiorul UE. Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a oferit mai multe amănunte:
Inițiativa noastră se adresează persoanelor care, din cauza unor deficiențe fizice sau psihologice, este posibil sa aibă nevoie de protecție juridică pentru a-și gestiona interesele personale sau financiare. De exemplu, persoanele aflate sub tutela sau curatela. Regulile acestea se pot aplica și persoanelor care sunt afectate de o boală cauzată de vârstă, cum ar fi Alzheimer sau o afecțiune cum ar fi comă. Pentru a sprijini acești adulți, autoritățile pot lua măsuri de protecție. Cu toate acestea, în situațiile transfrontaliere, această protecție nu este întotdeauna ușor să se aplice persoanelor. Spre exeplu, atunci când acești adulți se stabilesc într-o altă țară din Uniune, sau când dețin proprietăți sau bunuri în altă țară a Uniunii, există încă multe obstacole sau dificultăți administrative. Inițiativa își propune să rezolve aceste probleme în situații transfrontaliere.
Oficialul european a precizat că noile norme vor simplifica în mare măsură procedurile pentru adulții care au nevoie de sprijin sau de protecție juridică, vor îmbunătăți securitatea juridică, vor reduce costul și durata procedurilor transfrontaliere și vor proteja drepturile adulților, inclusiv dreptul lor la autonomie.